Krajina osiguranje izašlo iz dubioze

Marijana Miljić
Krajina osiguranje izašlo iz dubioze

Banjaluka - Osiguravajuće društvo "Krajina osiguranje" Banjaluka nastavlja da se oporavlja poslije turbulencija kroz koje je prošlo, a to potvrđuje i podatak da su prvo polugodište ove godine završili u plusu od 98.062, dok je u istom prošlogodišnjem periodu minus iznosio čak 7,78 miliona KM.

U finansijskom izvještaju "Krajina osiguranja", koji je objavljen na Banjalučkoj berzi, navedeno je da su prihodi ovog osiguravajućeg društva za šest mjeseci iznosili 3,06 miliona, a rashodi 2,96 miliona KM.

Najviše novca u prvom polugodištu "Krajina osiguranje" ubralo je od premije osiguranja, saosiguranja i reosiguranja neživotnih osiguranja - 1,22 miliona maraka. Prihodi od ukidanja i smanjenja rezervisanja neživotnih osiguranja dostigli su 1,48 miliona KM.

Za naknadu štete i ostale naknade neživotnih osiguranja "Krajina osiguranje" je izdvojilo 1,20 miliona, dok je na troškove sprovođenja osiguranja otišao 1,21 milion, a na amortizaciju 48.141 KM. Svi troškovi srezani su u odnosu na isti period 2016. godine.

Identična situacija je i kod troškova za bruto zarade i naknade, koji su u prvom polugodištu iznosili 706.995 maraka, što je duplo manje nego u istom periodu godinu ranije. Na to je uticalo i smanje broja radnika, jer ih je na kraju juna bilo 69, dok je u istom periodu godinu ranije platni spisak imao 104 imena.

Direktor "Krajina osiguranja" Elmedin Đuzel ističe da finansijski izvještaj potvrđuje da je ovo osiguravajuće društvo prekinulo gomilanje gubitka i počelo da ostvaruje uspjehe.

- Prvi put nakon devet godina dobili smo pozitivno mišljenje ovlašćenog aktuara o popunjenosti tehničkih rezervi na nivou od 100 odsto. Da smo na dobrom putu pokazuje i podatak da bilježimo rast premije i do 300 odsto - kazao je Đuzel.

Nova uprava ovog osiguravajućeg društva, koja je preuzela kormilo u aprilu, prekinula je gomilanje gubitaka.

- Samo u roku od tri mjeseca uspjeli smo da konsolidujemo društvo i spasimo ga od stečaja, ali i uradimo sve izvještaje koji nisu bili urađeni u prethodnom periodu. Pored toga, "Krajina osiguranju" je prijetilo i oduzimanje licence od strane Agencije za osiguranje RS, ali smo stali u kraj i tome i dobrim potezima izvukli društvo iz dubioze - kazao je Đuzel.

Sunovrat "Krajina osiguranja" počeo je od kada su kroz dokapitalizaciju njegovi većinski vlasnici postali Naven Agarval i Gupta Nete, koji su počeli da vuku niz štetnih i nezakonitih poteza, zbog čega je bila uvedena i vanredna uprava. Skupština akcionara, koju je sazvala Investiciono-razvojna banka RS kao najveći pojedinačni akcionar "Krajina osiguranja", smijenila je 21. aprila članove Upravnog odbora i imenovala novi. Time je banka preuzela upravljanje ovim društvom.

Širenje poslovanja

"Krajina osiguranje" planira i širenje poslovanja na FBiH, a prva poslovnica trebalo bi da bude otvorena u Bihaću. U planu je da ova poslovnica vrata klijentima otvori već početkom idućeg mjeseca.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana