“Космос” на прагу посла са Словенцима

Милијана Латиновић
“Космос” на прагу посла са Словенцима

Бањалука - Ваздухопловни завод “Космос” из Бањалуке уложио је 200.000 марака у нову линију за електрохемијску заштиту - цинковање, како би повећао капацитете и успјешно одговорио захтјевима купца из Словеније са којим би ускоро требало да започне посао.

Директор “Космоса” Душан Вјештица истакао је за “Глас Српске” да договарају посао са једном словеначком фирмом, али није желио износити детаље. Нагласио је да је у току технолошко опремање како би одговорили захтјевима будућег купца.

- Нова линија за цинковање биће већег капацитета од постојеће и захваљујући томе обим посла ће се удвостручити, а приходи ће порасти. Вриједност улагања је око 200.000 марака, а односи се на куповину нових када, опрему која иде у њих, односно аноде, катоде и хемију којом се пуне каде - рекао је Вјештица.

Истакао је да су Словенци заинтересовани за веће количине електрохемијског цинка, које би користили у грађевинарству.

- У току је монтажа нове линије за цинковање и очекујем да ћемо у идуће двије седмице почети са радом. Чекамо и потписивање споразума са нашим будућим партнером - нагласио је Вјештица.

Ово предузеће је и до сада радило цинковање, односно заштиту комада жељеза за потребе ауто-индустрије за предузеће из Аустрије.

Пословање “Космоса” оптерећивали су дугови који су достигли 21,57 милиона марака, али је крајем 2016. године донесен план реструктурирања како би дуг био постепено топљен, што је предузећу омогућило да “продише” и почне са нормалним пословањем.

Руководство “Космоса”, који је у државном власништву, донијело је у договору са Владом РС средином јуна 2016. одлуку о уласку у процес реструктурирања.

Ово предузеће је прошлу годину, први пут након 11 година, завршило са 2,5 милиона КМ добити. Позитивно пословање од лани су наставили, те је у првом полугодишту ове године “Космос” остварио зараду од око 1,4 милиона марака. Осим тога, и све обавезе према 185 редовно запослених и 15 радника ангажованих по уговору о дјелу измирују се редовно.

Нова радна мјеста

Душан Вјештица истиче да ће се, захваљујући послу са Словенцима, повећати број запослених у “Космосу”.

- Запослићемо једног инжењера хемијске технологије и евентуално једног или два техничара, јер планирамо увођење четворобригадног система, односно радићемо у три смјене - рекао је Вјештица.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана