Космос креће у топљење дуга

Маријана Миљић
Космос креће у топљење дуга

Бањалука - План реструктурирања бањалучког "Космоса" ступа на снагу за седам дана, а одмах се очекују и прве исплате дуговања овог предузећа на рачуне повјерилаца.

Повјериоци "Космоса" подржали су 21. децембра 2016. године план реструктурирања, али му је Окружни привредни суд Бањалука тек недавно дао зелено свјетло. Према том плану, измирење дуговања према Фонду пензијско-инвалидског осигурања, Инвестиционо-развојној банци (ИРБ) и Гарантном фонду РС требало је да услиједи у јануару, али су због суда ти рокови пролонгирани. Вршилац дужности директора "Космоса" Душан Вјештица каже да је суд тек 28. фебруара донио рјешење о прихватању плана реструктурирања.

- Рјешење ће бити правоснажно за седам дана. Одмах након тога почињемо са његовим спровођењем. Прву рату дуговања требало је да појединим повјериоцима исплатимо у јануару, али то нисмо учинили јер је суд каснио са доношењем рјешења. Чим оно постане правоснажно, ми ћемо почети са исплатом дуговања. Повјериоце којима је требало да исплатимо новац у јануару ћемо намирити ретроактивно већ идућих дана - казао је Вјештица и додао да ће учинити све да "Космос" стане на ноге и да буде испоштовано све што је наведено у планском документу.

Укупна дуговања "Космоса" износе 21,57 милиона марака, а највећи износ отпада на Пореску управу РС која потражује 10,43 милиона. Овај износ "Космос" би требало да измирује десет година са трогодишњим грејс периодом, а прва рата доспијева у јуну 2020. године. На другом мјесту је Фонд ПИО РС који потражује 5,27 милиона КМ, а "Космос" је дужан да плати дуг до 2019. године с тим што је прву рату требало да измири у јануару.

"Космос" дугује 273.120 марака ИРБ-у РС, а овај износ треба да измири до 2029. године, а и овој банци је прва рата требало да буде уплаћена још прије два мјесеца. Иста ситуација је и код Гарантног фонда РС који потражује 32.670 КМ.

Прва рата дуга осталим повјериоцима, међу којима су и радници који су гласали за план реструктурирања, доспијева у јуну 2017, а посљедња у мају 2020. године. "Космос" је обавезан да повјериоцима који нису гласали за план реструктурирања намири дуг у 24 мјесечне рате, а прва доспијева у овом мјесецу.

Руководство "Космоса", који је у државном власништву, донијело је у договору са Владом РС средином јуна 2016. одлуку о уласку у процес реструктурирања.

Обавјештења

Окружни привредни суд Бањалука обавезао је "Космос" да путем електронске поште или на својој интернет страници редовно обавјештава повјериоце о свим радњама које се тичу сваког појединачног потраживања. Ова обавеза "Космоса" траје до измирења свих дуговања.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана