Конзум у осам мјесеци остварио приход од 811 милиона евра

Срна
Конзум у осам мјесеци остварио приход од 811 милиона евра

Загреб - Предузеће "Конзум", које послује у оквиру "Агрокора", остварило је од 1. јануара до 31. августа ове године приход од 811,6 милиона евра, наводи се у извјештају о стању и спровођењу мјера ванредне управе у хрватском концерну.

 У пословној групи малопродаја и велепродаја /"Конзум Хрватска", "Конзум БиХ", "Тисак", "Велпро центар" и "Велпро БиХ"/, остварени су кумулативни приходи од 1,36 милијарди евра, наводи се у извјештају који је рађен од 11. септембра до 10. октобра.


У овом периоду компаније из пословне групе пољопривреда /"Јамница", "Сарајевски кисељак", "Рото динамик", "Ледо", "Фриком", "Ледо Читлук", "Звијезда", "Дијамант" и ПИК "Врбовец"/ оствариле су кумулативне приходе од 239,6 милиона евра, преносе хрватски медији.

У пословној групи прехрана кумулативни приход од 1. јануара до 31. августа износио је 790,4 милиона евра.

Резултати ревизије садрже знатне исправке извјештаја "Агрокора" из ранијих периода, укључујући умањење укупног капитала "Агрокор групе" у периоду од 31. децембра 2014. до 31. децембра 2016. године у износу од готово 2,9 милијарди евра.

У извјештају се додаје да су компаније биле успјешне у љетној сезони, те да се очекује побољшање оперативног пословања у предстојећем периоду.

Закључно са септембром ове године укупно је запримљено 12.610 пријава потраживања од 5.904 повјериоца.

Од укупног броја пријава, њих 215 достављено је након истека законског рока за пријаву потраживања.

Повјереник Владе Хрватске за "Агрокор" Анте Рамљак представио је раније ревизорски извјештај за тај концерн, након чега је рекао да је поднио кривичну пријаву против одговорних лица у тој фирми.

Рамљак није желио да говори о именима, али је навео да је пријава подигнута против одговорних лица која су прошле године управљале компанијом.

Након ревизије, укупна имовина овог концерна мања је за 21,7 милијарди куна /2,9 милијарди евра/ у односу на финансијски извјештај за 2015. годину, односно вриједност коју је приказивала бивша Управа на челу са Ивицом Тодорићем.

Осим тога, ревизијом је откривено да је пословни губитак у 2015. години износио 3,6 милијарди куна /480 милиона евра/, у поређењу са 1,2 милијарде куна /160 милиона евра/ раније исказане добити.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана