Коначно падају цијене горива и у РС

nezavisne.com
Коначно падају цијене горива и у РС

Бањалука - И возачима у Републици Српској највјероватније стиже финансијско растерећење, јер се очекује да ће гориво и на бензинским пумпама у РС у наредним данима појефтинити, потврђено је “Независним”.

Талас “резања” цијена бензина и дизела већ је стигао у семберска мјеста, а идентичан тренд би требало да буде забиљежен и у осталим дијеловима РС.

“Према информацијама добијеним од већих дистрибутера нафте и нафтних деривата у Републици Српској, поједини дистрибутери на подручју Семберије снизили су цијене горива, док се у току ове седмице очекује снижавање цијена горива на бензинским пумпним станицама и у другим дијеловима Републике Српске”, речено је за “Независне” из Министарства трговине и туризма РС.

Подсјетимо, “Независне” су јуче објавиле детаљну анализу која показује да су стечени услови да цијене горива у БиХ буду смањене. 

Власници бензинских пумпи у ФБиХ већ увелико коригују цјеновнике, а сада би се то, дакле, требало догодити и у Републици Српској, чиме ће овдашње пумпаџије коначно учинити оно што су већ урадиле њихове колеге у окружењу.

Ипак, из Групације за промет нафтом и нафтним дериватима РС јуче су саопштили да је гориво у РС још увијек најјефтиније у региону.

“Новом корекцијом цијена дистрибутери у ФБиХ још увијек су цјеновно виши од дистрибутера у Републици Српској, и то у просјеку за око седам фенинга по литру горива”, поручују из ове групације.

Како додају, недавна хаварија у Рафинерији у Броду утицала је на то да дизел тренутно није могуће набавити у овој рафинерији, те да су у оптицају само мање количине бензинских горива, па су дистрибутери у РС принуђени да дизелска горива набављају по вишим цијенама у рафинеријама у окружењу.

“Уколико рафинерије у окружењу снизе цијене горива (што се може очекивати), дистрибутери у РС ће одмах снизити цијене горива на бензинским пумпама”, поручује Зоран Берак, секретар Групације за промет нафтом и нафтним дериватима у Привредној комори РС.

Појефтињење горива већ је забиљежено у свим државама које нас окружују. Из црногорског Министарства економије саопштено је да је гориво у тој држави од јуче јефтније за три до четири евро цента.

Подаци Министарства господарства Хрватске потврђују да се такође од јуче на хрватским бензинским пумпама точи гориво по знатно повољнијим цијенама. И у Србији возачи могу да одахну.

“Гориво је појефтинило, а све прогнозе говоре да ће цене деривата на бензинским станицама падати у наредним данима и недељама”, изјавио је Александар Антић, министар енергетике Србије.

Гориво у Бањалуци кошта између 2,30 и 2,40 фенинга, али је могуће пронаћи и бензинске пумпе гдје су цијене за неколико фенинга испод 2,30 КМ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана