Кључ у браву због гужве на тржишту кредита

Маријана Миљић
Кључ у браву због гужве на тржишту кредита

Бањалука - Без дозволе за рад у Српској од 2010. године остало је шест микрокредитних организација (МКО) и то четири на властити захтјев, а двије због немогућности даљег пословања.

У Агенцији за банкарство РС казали су да су дозволу за рад одузели једном микрокредитном друштву и пет микрокрединих фондација.

- Ријеч је о бањалучком микрокредитном друштву “Синергија”, које је без дозволе за рад остало 2012. године, те микрокредитним фондацијама “Микрокредит” Србац, “Алфа-Плус” Бањалука, “Нова Д” Бијељина, “Микро-Кредит Офис” Шипово, те бијељинској микрокредитној фондацији “Први капитал”, која је без дозволе за рад остала ове године - казали су у Агенцији за банкарство РС.

У Удружењу економиста РС “SWOT” истичу да је протеклих година дошло до експанзије микрокредитних организација на тржишту јер велики број људи није могао да добије кредит у банкама.

- Микрокредитне организације давале су, а и даље дају мале позајмице, често са двоцифреним каматним стопама. Тржиште је на крају показало да ми ипак немамо простор за толики број микрокредитних организација. Односно тржиште је постало презасићено и једноставно неки нису могли да издрже ту утакмицу са конкуренцијом у микрокредитном сектору. Због тога су поједини били принуђени да ставе кључ у браву, а тако ће бити вјероватно и у идућем периоду - став је Удружења економиста РС “SWOT”.

У извјештају Агенције за банкарство РС наведено је да је на крају марта ове године микрокредитни сектор чинило 13 МКО, које су пословале преко 113 организационих дијелова. МКО су у првом кварталу ове године у РС пласирале 8,3 милиона кредита и зарадиле 2,6 милиона марака. Каматна стопа код МКО током првог квартала досезала је и до чак 42 одсто. За кредитима микрокредитних организација углавном посежу грађани и самостални предузетници са нижим приходима, односно они који теже добијају кредите од банака, јер нису у могућности да обезбиједе захтјевну документацију и испуне строже услове кредитирања или им је пак важнија брзина добијања новца, а не колико ће их то коштати.

Микрокредитне организације које су остале без дозволе

МКО                                                                   година

МКД “Синергија” Бањалука                              2012.

МКФ “Микрокредит” Србац                    2013.

МКФ “Алфа-Плус” Бањалука                            2013.

МКФ “Нова Д” Бијељина                                   2014.

МКФ “Микро-Кредит Офис” Шипово     2015.

МКФ “Први капитал” Бијељина                        2018.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана