Ključ u bravu firmi čiji radnici budu bez kartica

 Ključ u bravu firmi čiji radnici budu bez kartica 26.01.2018 17:26 | Marijana Miljić

Banjaluka - Poreska uprava RS krenuće uskoro u proces nabavke elektronskih identifikacionih kartica koje će morati posjedovati svi radnici, a firmama čiji zaposleni ih ne budu imali pored novčanih kazni prijeti i zatvaranje.

U "Službenom glasniku RS" objavljen je Pravilnik o elektronskoj identifikacionoj kartici koji stupa snagu 1. februara, a javni poziv za izbor firme koja će ih izraditi biće raspisan odmah nakon toga.

- Nakon stupanja na snagu ovog pravilnika biće potrebno sprovesti postupak javne nabavke identifikacionih kartica, a za te namjene novac je obezbijedila Vlada RS. Nakon okončanja tog postupka počeće izdavanje kartica - kazao je portparol Poreske uprave RS Nikola Salapura.

Pravilnikom je definisano da je Poreska uprava dužna da u roku od 15 dana izda kartice nakon zahtjeva preduzeća. Troškove prvog izdavanja kartica za sve obveznike snosi Poreska uprava RS, dok će radnici za svaku novu karticu u slučaju da prethodnu izgube, unište ili pak promijene podatke na njoj izdvojiti deset maraka. Preduzeća će plaćati novu karticu za radnike samo u slučaju ako dostave Poreskoj upravi netačne podatke o radniku.

Kartice neće dobijati radnici koji sa poslodavcem imaju potpisane ugovore o probnom radu i o privremenim i povremenim poslovima. Svaki radnik dužan je da kod sebe ima karticu u toku radnog vremena, a u slučaju kontrola obavezan je da je da inspektoru.

Pravilnikom je precizno definisan i izgled kartice, u kojoj je ugrađen čip putem kojeg ju je moguće elektronski učitati i dobiti podatke o radniku iz nadležnih institucija. Na kartici će se, pored slike, imena i prezimena i datuma rođenja radnika, nalaziti i njegov jedinstveni matični broj. Na kartici će biti i naziv firme u kojoj je radnik zaposlen i ostali podaci o radniku koje unosi Poreska uprava, koje je moguće elektronski očitati.

Pravilnik o elektronskoj identifikacionoj kartici je baziran na izmjenama Zakona o poreskom postupku i dio je seta zakona koji se odnose na reformu privrednog sistema RS s ciljem suzbijanja sive ekonomije.

- Uvođenje kartice jedna je od mjera u funkciji ostvarivanja toga cilja. U slučaju da radnik ne posjeduje karticu tokom inspekcijske kontrole poslodavcu će biti izdat prekršajni nalog i izrečena mjera zabrane obavljanja djelatnosti - kazali su u Poreskoj upravi RS.

Vlada je još ranije obezbijedila 1,5 miliona maraka za sprovođenje svih potrebnih aktivnosti koje se tiču izrade i nabavke elektronskih identifikacionih kartica.

Sindikat

Savez sindikata RS pet godina je pozivao Vladu RS da izradi elektronske identifikacione kartice za radnike.

- To će olakšati uvođenje reda na tržište rada. Inspektori će na osnovu kartice u svakom trenutku moći provjeriti da li je radnik prijavljen na sve vidove osiguranja. Nadamo se da će uskoro početi sankcionisanje svih poslodavaca koji ne prijavljuju radnike i ne izmiruju obaveze - kazali su u Savezu sindikata RS.© Glas Srpske 2012 ISSN 2303-7385 | Impresum | Marketing | Kontakt | Latinica | Ćirilica