Кључ у браву фирми чији радници буду без картица

Маријана Миљић
Кључ у браву фирми чији радници буду без картица

Бањалука - Пореска управа РС кренуће ускоро у процес набавке електронских идентификационих картица које ће морати посједовати сви радници, а фирмама чији запослени их не буду имали поред новчаних казни пријети и затварање.

У "Службеном гласнику РС" објављен је Правилник о електронској идентификационој картици који ступа снагу 1. фебруара, а јавни позив за избор фирме која ће их израдити биће расписан одмах након тога.

- Након ступања на снагу овог правилника биће потребно спровести поступак јавне набавке идентификационих картица, а за те намјене новац је обезбиједила Влада РС. Након окончања тог поступка почеће издавање картица - казао је портпарол Пореске управе РС Никола Салапура.

Правилником је дефинисано да је Пореска управа дужна да у року од 15 дана изда картице након захтјева предузећа. Трошкове првог издавања картица за све обвезнике сноси Пореска управа РС, док ће радници за сваку нову картицу у случају да претходну изгубе, униште или пак промијене податке на њој издвојити десет марака. Предузећа ће плаћати нову картицу за раднике само у случају ако доставе Пореској управи нетачне податке о раднику.

Картице неће добијати радници који са послодавцем имају потписане уговоре о пробном раду и о привременим и повременим пословима. Сваки радник дужан је да код себе има картицу у току радног времена, а у случају контрола обавезан је да је да инспектору.

Правилником је прецизно дефинисан и изглед картице, у којој је уграђен чип путем којег ју је могуће електронски учитати и добити податке о раднику из надлежних институција. На картици ће се, поред слике, имена и презимена и датума рођења радника, налазити и његов јединствени матични број. На картици ће бити и назив фирме у којој је радник запослен и остали подаци о раднику које уноси Пореска управа, које је могуће електронски очитати.

Правилник о електронској идентификационој картици је базиран на измјенама Закона о пореском поступку и дио је сета закона који се односе на реформу привредног система РС с циљем сузбијања сиве економије.

- Увођење картице једна је од мјера у функцији остваривања тога циља. У случају да радник не посједује картицу током инспекцијске контроле послодавцу ће бити издат прекршајни налог и изречена мјера забране обављања дјелатности - казали су у Пореској управи РС.

Влада је још раније обезбиједила 1,5 милиона марака за спровођење свих потребних активности које се тичу израде и набавке електронских идентификационих картица.

Синдикат

Савез синдиката РС пет година је позивао Владу РС да изради електронске идентификационе картице за раднике.

- То ће олакшати увођење реда на тржиште рада. Инспектори ће на основу картице у сваком тренутку моћи провјерити да ли је радник пријављен на све видове осигурања. Надамо се да ће ускоро почети санкционисање свих послодаваца који не пријављују раднике и не измирују обавезе - казали су у Савезу синдиката РС.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана