Kinezi žele da grade HE Dabar

Marijana Miljić
Kinezi žele da grade HE Dabar

Banjaluka - Kineska kompanija "Dongfang elektrik internešnel korporejšn" želi da gradi hidroelektranu "Dabar", a to su potvrdili i pismom namjere koje su uputili menadžmentu "Elektroprivrede RS".

- Kompanija iz Kine upoznala je upravu "Elektroprivrede" sa mogućnostima kreditiranja projekata od strane Kineske izvozno-uvozne banke koja je u državnom vlasništvu. Ta banka je iskazala spremnost da "Dongfang" prati povoljnim kreditom - istakli su u "Elektroprivredi RS".

Predstavnici "Dongfanga" predočili su planove za ovaj veliki projekat i generalnom direktoru "Elektroprivrede RS" Željku Kovačeviću i uručili mu pismo namjere koje će uskoro razmotriti menadžment preduzeća.

Kovačević je istakao da je počela gradnja ulazne građevine  i da po planu teče i gradnja dovodnog tunela koji je najvažniji objekat Hidroelektrane "Dabar". Taj posao, vrijedan 131 milion KM, povjeren je "Integral inženjeringu" iz Laktaša.

- Svi dosadašnji radovi finansirani su iz sopstvenih sredstava "Elektroprivrede RS", a sada je Vladi RS upućen zahtjev za kreditno zaduženje kako bi projekat vrijedan 352 miliona maraka realizovali do kraja. U tom smislu i kineski investitori su iskazali zainteresovanost i mi ćemo razmotriti njihovu ponudu. Riječ je o respektabilnoj kompaniji, koja ima sve potrebne reference za realizaciju ovog velikog projekta - kazao je Kovačević.

U Ministarstvu industrije, energetike i rudarstva RS istakli su da se "Dongfang" pridružio drugim velikim kineskim kompanijama "Sinohidro korporejšn" i "Čajna internešnel voter i elektrik korporejšn" koje su već iskazale zainteresovanost za učešće u gradnji i finansiranju projekta hidroelektrane "Dabar".

- Vlada je sa kompanijom "Čajna internešnel voter i elektrik korporejšn" u decembru 2015. zaključila memorandum o razumijevanju za hidroelektranu "Dabar" i druge hidroelektrane u sistemu "Gornji horizonti". Pregovori sa kineskim kompanijama vode se u cilju obezbjeđenja ostalih potrebnih sredstava za izgradnju hidroelektrane "Dabar" - istakli su u Ministarstvu industrije, energetike i rudarstva.

Koncesija za izgradnju hidroelektrane "Dabar" dodijeljena je istoimenom preduzeću koje je u stoodstotnom vlasništvu "Hidroelektrana na Trebišnjici". Hidroelektrana "Dabar" pripada podsistemu "Gornji horizonti" zajedno sa hidroelektranama Nevesinje i Bileća čija je izgradnja takođe u planu. Podsistem "Gornji horizonti" obuhvata korišćenje voda na pravcu Gatačko polje - rijeka Zalomka - Nevesinjsko polje - Dabarsko polje - Fatničko polje - akumulacija Bileća. U ovaj sistem se u konačnoj etapi uvodi dio voda sjeverozapadnog dijela Nevesinjskog polja. Hidroelektrana "Dabar" je prva hidroelektrana koja će biti izgrađena u tom sistemu.

Provjerena kompanija

"Dongfang elektrik internešnel korporejšn" je kineska državna kompanija koja se bavi izvođenjem  radova i proizvodnjom opreme za elektroenergetskih postrojenja.

Ova kompanija iza sebe ima već uspješno realizovan projekat izgradnje Termoelektrane "Stanari" u Stanarima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana