Кинези желе да граде ХЕ Дабар

Маријана Миљић
Кинези желе да граде ХЕ Дабар

Бањалука - Кинеска компанија "Донгфанг електрик интернешнел корпорејшн" жели да гради хидроелектрану "Дабар", а то су потврдили и писмом намјере које су упутили менаџменту "Електропривреде РС".

- Компанија из Кине упознала је управу "Електропривреде" са могућностима кредитирања пројеката од стране Кинеске извозно-увозне банке која је у државном власништву. Та банка је исказала спремност да "Донгфанг" прати повољним кредитом - истакли су у "Електропривреди РС".

Представници "Донгфанга" предочили су планове за овај велики пројекат и генералном директору "Електропривреде РС" Жељку Ковачевићу и уручили му писмо намјере које ће ускоро размотрити менаџмент предузећа.

Ковачевић је истакао да је почела градња улазне грађевине  и да по плану тече и градња доводног тунела који је најважнији објекат Хидроелектране "Дабар". Тај посао, вриједан 131 милион КМ, повјерен је "Интеграл инжењерингу" из Лакташа.

- Сви досадашњи радови финансирани су из сопствених средстава "Електропривреде РС", а сада је Влади РС упућен захтјев за кредитно задужење како би пројекат вриједан 352 милиона марака реализовали до краја. У том смислу и кинески инвеститори су исказали заинтересованост и ми ћемо размотрити њихову понуду. Ријеч је о респектабилној компанији, која има све потребне референце за реализацију овог великог пројекта - казао је Ковачевић.

У Министарству индустрије, енергетике и рударства РС истакли су да се "Донгфанг" придружио другим великим кинеским компанијама "Синохидро корпорејшн" и "Чајна интернешнел вотер и електрик корпорејшн" које су већ исказале заинтересованост за учешће у градњи и финансирању пројекта хидроелектране "Дабар".

- Влада је са компанијом "Чајна интернешнел вотер и електрик корпорејшн" у децембру 2015. закључила меморандум о разумијевању за хидроелектрану "Дабар" и друге хидроелектране у систему "Горњи хоризонти". Преговори са кинеским компанијама воде се у циљу обезбјеђења осталих потребних средстава за изградњу хидроелектране "Дабар" - истакли су у Министарству индустрије, енергетике и рударства.

Концесија за изградњу хидроелектране "Дабар" додијељена је истоименом предузећу које је у стоодстотном власништву "Хидроелектрана на Требишњици". Хидроелектрана "Дабар" припада подсистему "Горњи хоризонти" заједно са хидроелектранама Невесиње и Билећа чија је изградња такође у плану. Подсистем "Горњи хоризонти" обухвата коришћење вода на правцу Гатачко поље - ријека Заломка - Невесињско поље - Дабарско поље - Фатничко поље - акумулација Билећа. У овај систем се у коначној етапи уводи дио вода сјеверозападног дијела Невесињског поља. Хидроелектрана "Дабар" је прва хидроелектрана која ће бити изграђена у том систему.

Провјерена компанија

"Донгфанг електрик интернешнел корпорејшн" је кинеска државна компанија која се бави извођењем  радова и производњом опреме за електроенергетских постројења.

Ова компанија иза себе има већ успјешно реализован пројекат изградње Термоелектране "Станари" у Станарима.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана