Kinezi traže partnere u RS

Marijana Miljić
Kinezi traže partnere u RS

Banjaluka - Kineski investitori obilaze preduzeća u Srpskoj u potrazi za potencijalnim poslovnim partnerima, a prvi u redu našli su se drvoprerađivači.

Predstavnici firmi iz Kine zajedno sa čelnicima srpsko-kineske kompanije "Sino-RS" posjetili su preduzeća "Drvoprodeks" iz Banjaluke i "Fagus" iz Kotor Varoša i razgovarali o mogućnostima za zajedničku proizvodnju.

Zamjenik direktora kompanije "Sino-RS" Boris Gašpar rekao je da je dolazak kineskih investitora preduzećima u Srpskoj dogovoren prilikom posjete predsjednika RS Milorada Dodika Kini u novembru prošle godine.

- Nakon tog boravka Dodika u Kini uslijedile su razne inicijative i posjete kineskih investitora. Oni ispituju tržište i nastoje da sagledaju sve oblasti Srpske u kojima bi mogli ostvariti saradnju i ulagati. Ponovo je jedna grupa kineskih investitora kod nas. Obišli smo "Drvoprodeks" i "Fagus" kako bi vidjeli na koji način bi mogli ostvariti saradnju sa njima - kazao je Gašpar.

Biznismeni iz Kine ostaju u Banjaluci još nekoliko dana, ali još nisu precizirali koje će još firme posjetiti.

- Predstavićemo im sve potencijale Srpske i ugovoriti sastanke koji se tiču sektora za koje pokažu interesovanje. Oni su zainteresovani da ulažu u razne oblasti Srpske - kazao je Gašpar i dodao da će slične posjete biti nastavljene.

U "Fagusu" su potvrdili da su dobili konkretnu ponudu za saradnju.

- Kineski investitori su zainteresovani za zajedničko ulaganje u proizvodnju gotovih proizvoda od bukve za uređenje enterijera, koje bi plasirali prvenstveno na inostrano tržište. Ovo je samo početak i prvi u nizu sastanaka koji bi trebalo da vode ka zajedničkom ulaganju i saradnji - rekli su u "Fagusu".

U "Drvoprodeksu" nisu mogli da iznose detalje razgovora sa kineskom delegacijom navodeći da to može učiniti samo direktor Darko Partalo, ali da je on na službenom putovanju. U ovom banjalučkom preduzeću, koje se bavi proizvodnjom parketa i podova, su istakli da su Kinezi posjetili i njihove pogone i upoznali se sa načinom rada i proizvodnim asortimanom.

Saradnja

Vlada RS je početkom oktobra prošle godine potpisala memorandum o razumijevanju sa kompanijom "Sino-RS" s ciljem ekonomske saradnje.

Potpisivanjem ovog memoranduma bio je preduslov za predstavljanje i promociju potencijala RS kod kineskih investitora. Sjedište kompanije "Sino" je u Hongkongu, a ona je osnovala i filijalu u RS.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana