Кинези направили лажну банку

Б92
Кинези направили лажну банку

Банка која ни по чему није одавала да је лажна, преварила је кинеске штедише за око 200 милиона јуана, што је око 32 милиона долара.

Клијентима градића на истоку земље, Нањинга, ова банка изгледала је као и свака друга регулрана банка са униформисаним службенцима иза шалтера.

Скоро 200 људи је орочило свој новац, укључујући и бизнисмена који је уложио више од 1,9 милиона долара током прошле године.

Бизнисмен је постао сумњичав када је схватио да му камата на уложени новац није исплаћена. Након што је банка одбила да му врати уштеђевину, отишао је у полицију.

Полицијска истрага је открила да је то заправо била сеоска задруга која није имала ниједну акредитацију потребну за рад банке.

"Банка" је клијентима обећавала каматну стопу од 2 одсто недjељно као и многе друге олакшице и субвенције, кажу у полицији.

Чињеница да је ова лажна банка опстала толико дуго, оставила је кинеску јавност у невjерици.

"Више од годину дана, власти као да су биле слijепе", рекао је корисник друштвене мреже Weibo.

"Лажна банка, лажна и власт", коментар је другог корисника.

Полиција је ухапсила пет особа који стоје иза ове преваре укључујући и жену која је наводно с новцем муштерија нашла скровиште у познатој коцкарници Макао.

Један сличан случај забиљежен је прије двије године када је отркривено да је кинески трговац пиринчем Лин Чанпинг измислио банку у Америци и још рекао да ју је купио за 60 милиона долара. Непревазиђена куповина донијела му је престижни управљачки посао у родном граду у Кини, а његово предузетничко искуство медији су назвали "легендарним".

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана