Кинези корак од изградње електране у Гацком

Маријана Миљић
Кинези корак од изградње електране у Гацком

Бањалука - За изградњу термоелектране "Гацко два" заинтересовано је више кинеских фирми, а та инвестиција била би генератор отварања нових радних мјеста и развоја Херцеговине и читаве РС.

Изградња термоелектране "Гацко два" била је тема разговора приликом недавне посјете Кини делегације РС предвођене предсједником Милорадом Додиком, а преговори са компанијама из ове земље настављени су и након тога. Извршни директор Рудника и Термоелектране "Гацко" Срђан Миловић, који је био у делегацији РС, каже да су близу коначног договора са компанијама из Кине у вези са изградњом термоелектране "Гацко два".

- За реализацију овог пројекта заинтересовано је више кинеских партнера, а међу њима се највише издвајају компаније "Донгфанг" и "Смек". За сада размјењујемо стручне и друге информације у вези са условима кредитирања и финансирања пројекта. Очекујем да ћемо до краја идућег мјесеца имати све потребне информације како бисмо могли расписати јавни позив за избор предузећа које би реализовало овај пројекат - казао је Миловић.

"Донгфанг" већ има огромно искуство у РС, јер је по систему кључ у руке саградио Термоелектрану "Станари" која је прије неколико мјесеци пуштена у рад.

Градња термоелектране "Гацко два", чија би инсталисана снага износила око 350 мегавата, један је од најважнијих пројеката за Владу РС јер би његова реализација допринијела привредном развоју. У Министарству индустрије, енергетике и рударства РС кажу да је у току израда студије изводљивости и економске оправданости након чега ће бити донесене потребне одлуке о градњи термоелектране.

- Изградња овог објекта је од великог економског значаја за развој Херцеговине и читаве РС. Отварање радних мјеста се налази у фокусу Владе, а термоелектрана "Гацко два" биће генератор запошљавања - истакли су у Министарству индустрије, енергетике и рударства.

Нагласили су да енергетика представља стратешки сектор и да је покретач укупног привредног развоја. Стратегијом развоја енергетике РС до 2030. године предвиђене су инвестиције у овом сектору од 11,5 милијарди КМ.

- Инвестиције у енергетику доприносе остваривању економских циљева, јер подстичу раст бруто домаћег производа, повећавају запосленост, доприносе ниској и стабилној инфлацији и позитивном салду спољнотрговинског биланса. Сви ови показатељи представљају мотиве за градњу термоелектране "Гацко два" и других електрана у РС - казали су у Министарству индустрије, енергетике и рударства.

"Електропривреда РС"

У Министарству индустрије, енергетике и рударства РС истичу да је, осим улагања у енергетски сектор, опредјељење и да "Електропривреда РС" остане у већинском власништву Српске уз организационо реструктурисање у складу са захтјевима Трећег енергетског пакета.

- "Електропривреда" мора бити стабилна и успјешна компанија која ће са страним инвеститорима остваривати сарадњу и аранжмане и бити окосница привредног развоја и стабилности РС - навели су у Министарству индустрије, енергетике и рударства.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана