Кинески инвестициони бум у Европи: Највише улагања у Српску и БиХ

РТРС
Кинески инвестициони бум у Европи: Највише улагања у Српску и БиХ

Кина у оквиру програма 16+1 највише новца, чак 3 и по милијарде долара, улаже у пројекте у БиХ, наведено је у тексту Фајненшл тајмса.

Највећи дио кинеских инвестиција долази у Републику Српску. Енергетска компанија „Сино-хидро“ и Ексим банка потписали су, 1,4 милијарде евра вриједан, Уговор о изградњи аутопута Бања Лука - Млиништа. Овај пројекат, али и улагања у електране, договорени су током прошлогодишње посјете предсједника Српске Кини.

16 земаља централне и источне Европе у фокусу је кинеских инвеститора. Највише су заинтересовани, ипак, за улагања у БиХ, наводи Фајненшл тајмс и издваја пројекат ауто-пута Бањалука-Млиниште, који ће се градити кредитним средствима Кине. Од 62 километра, 20 ће бити обилазница око Бањалуке, што је изузетно значајно, због растерећења саобраћаја у граду, објашњавају у аутопутевима Српске. Пуни капацитет аутопут ће добити спајањем са Федерацијом БиХ и Хрватском.

„У преговорима са кинеским партнерима смо дошли до краја, али кинеска банка за коначно одобрење тог кредита инсистира да имамо сагласност и неку врсту писма подршке и гаранције државне“, истакао је директор „Аутопутева“ Српске Душан Топић.

Прије неколико дана потписан је и споразум са Кинезима за изградњу ауто-пута Бањалука-Приједор-Нови Град, кроз концесију. Са кинеским партнерима разговарано је и о изградњи правца ауто-пута од Вукосавља преко Брчког и Бијељине. Предсједник Српске, прошле године посјетио је Кину гдје се састао са пресдставницима компаније која је изградила Термоелектрану у Станарима. Ова компанија спремна је за даљу сарадњу и улагање у термоелектрану у Гацку, хидроелектрану Бук Бијела и Горњи Хоризонти и то је само дио понуде за коју су Кинези заинтересовани. 

„Ја сам у протекле двије године потписао шест меморандума са Кинезима. Кинези ће укупно уложити око 2 миљаред евра“, нагласио је министар индустрије, рударста и енергетике Српске Петар Ђокић.

Економисти кажу, Кина је свјетска велесила којој се у наредним годинама предвиђа водећа економска позиција у свијету. Кинеска улагања и сарадња са њиховим инвеститорима оно је у чему треба да тражимо своју шансу. 

„У свим сегментима и областима привредног развоја у којима ми можемо да се уклопимо у њихове услове, а да то истовремено и нама одговара требамо прихватати сарадњу јер то нам је врста будућности, инвестиције које су везане за пут свиле, односно транспорт роба и комуникацију између Европе и Азије. То је наша будућност“, сматра економсита Горан Радивојац.

Кинеске компаније, подржане од државних банака, објавиле су процјену од 15 милијарди долара улагања у инфраструктуру и сродне индустрије. За Кину, 16 земаља важно је само по себи, али и као мост у ЕУ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана