Kina Grčkoj: Kako to ne date Pirej?

Agencije
Kina Grčkoj: Kako to ne date Pirej?

Atina/Peking -- Ministarstvo trgovine Kine je danas saopštilo da je "veoma zabrinuto" zbog obustavljanja privatizacije Luke Pirej, što je odlučila nova vlada Grčke.

Ministarstvo podsjeća da se kineska grupacija KOSKO dogovorila s prethodnom vladom u Atini da otkupi većinski dio lučkog preduzeća.

"Iz štampe smo saznali da je nova vlada Grčke 28. januara najavila da obustavlja privatizaciju Luke Pirej. To nas veoma zabrinjava", rekao je Šen Danang, portparol Ministarstva trgovine Kine.

"Namjeravamo da pozovemo grčku vladu da zaštiti zakonska prava i interese kineskih kompanija u Grčkoj, uključujući KOSKO", dodao je Šen.

Nova grčka vlada saopštila je u srijedu da namjerava da "zaustavi" nekoliko procesa privatizacije, uključujući i Luke Pirej. Ta luka, najveća u Grčkoj, centralni je dio plana privatizacije koju zahtjevaju povjerioci Grčke.

"Zaustavićemo privatizaciju luka Pirej i Solun", piše u programu stranke Siriza koja je pobjedila na izborima, potvrdio je u srijedu za AFP zamjenik ministra trgovačke mornarice Teodoros Dricas poslije prvog zasjedanja kabineta Alekisa Ciprasa.

Kineska grupacija KOSKO je već kupila dva teminala Luke Pirej, i pripremila se za kupovinu 67 kapitala grčke države u preduzeću koje upravlja tom lukom. Proces privatizacije je pokrenula prethodna koaliciona vlada konzervativaca i socijalista, premijera Andonisa Samarasa.

U Pekingu, kinesko Ministarstvo inostranih poslova je u srijedu reagovalo umereno.

"Grupacija KOSKO je 2008. godine dobila koncesiju za razvoj dva glavna kontejnerska terminala u luci Pirej. Taj projekat je primker obostrano uspješne saradnje dve zemlje, i vjerujemo da će dve vlade biti voljne da nastave saradnju u raznim sektorima jer je to na korist oba naroda", rekla je Hua Chunjing, predstavnica kineskog Ministarstva inostranih poslova za štampu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana