Казне стижу на адресе 2.036 привредника

Анита Јанковић-Речевић
Казне стижу на адресе 2.036 привредника

Бањалука - Управа за индиректно опорезивање (УИО) БиХ издаће прекршајне налоге за 2.036 пореских обвезника који јануарске пријаве пореза на додатну вриједност (ПДВ) нису предали у електронском облику, а очекују их и новчане казне које ће бити принудно наплаћене.

Пријаве ПДВ-а и акцизне пријаве у писаној форми од ове године у БиХ су отишле у прошлост, а порески и акцизни обвезници њих могу поднијети искључиво електронским путем.

- Електронске пријаве ПДВ-а за јануар ове године поднијело је 43.867 пореских обвезника и цијели процес подношења је протекао без било каквих техничких проблема. Поступак предаје ПДВ пријаве није довело до краја око 50 обвезника и то највјероватније из незнања и са њима смо већ контактирали да би започети процес и завршили - рекао је начелник Одјељења за комуникације и међународну сарадњу у УИО Ратко Ковачевић.

Он је истакао да највећи број обвезника од њих 2.036 који нису поднијели електронске пријаве ПДВ-а не послује већ дуже вријеме.

- Увидом у систем закључили смо да је већином ријеч о обвезницима који већ дужи период не раде и који су дуже вријеме подносили ПДВ пријаве са нулом. Међутим, без обзира на то што не раде, они су били дужни да се региструју за електронску комуникацију са управом и наставе да нам достављају ПДВ пријаве са нулом у електронском облику - појаснио је Ковачевић. Додао је да су сви обвезници који нису извршили регистрацију за електронске услуге и који нису поднијели пореске пријаве за јануар починили прекршај за непоштовање прописа из области индиректних пореза.

- Управа ће по службеној дужности за све такве обвезнике извршити разрез пореске обавезе и издати налог за принудну наплату службено разрезане обавезе у складу са законским прописима. Осим тога, тим обвезницима биће издати прекршајни налози и то истовремено и правним лицима и одговорним лицима у правном лицу - истакао је Ковачевић.

Објаснио је да привредници који желе избјећи кажњавање у наредном периоду треба одмах да поднесу захтјев за дерегистрацију из система ПДВ-а, након чега више неће бити у обавези да подносе пореске пријаве.

Додао је да ће УИО покренути поступке провјере и евентуалне дерегистрације за све оне привреднике који дужи период подносе ПДВ пријаве са нулом, додајући да је услов за дерегистрацију да нема дуговања.

Привредници који послују на подручју БиХ имали су рок од годину да се региструју за коришћење електронских услуга УИО, међутим одзив пореских обвезника је у првих девет мјесеци био веома лош. Тек током октобра 2018. године, како се ближио крај рока, обвезници су знатније почели подносити захтјеве за регистрацију е-услуга.

Предност е-услуга

У УИО су истакли да коришћењем њихових електронских услуга сви порески обвезници могу на једноставнији и ефикаснији начин користити права и извршавати обавезе по основу индиректних пореза. Обвезници у сваком моменту имају приступ својим подацима на е-порталу, прије свега онима који се воде у Јединственом регистру обвезника индиректних пореза и подацима са пореске картице. Могу видјети и прокњижене пореске пријаве, уплате и слично.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана