Казне ризикује око 30.000 привредника

Анита Јанковић-Речевић
Казне ризикује око 30.000 привредника

Бањалука - Како се ближи крај године, до када је привредницима у БиХ остављен рок да се региструју за коришћење електронских услуга Управе за индиректно опорезивање (УИО), поједини обвезници су пожурили да предају захтјеве, али више од половине њих и даље "спава" и не мари за ову обавезу.

Од јануара идуће године порески и акцизни обвезници у БиХ пријаве пореза на додатну вриједност (ПДВ) и акцизне пријаве моћи ће поднијети искључиво електронски, а оне у писаној форми отићи ће у прошлост.

Захтјев за регистрацију привредници су могли подносити током цијеле ове године али одзив је у првих девет мјесеци био веома лош. Од 50.000 пореских обвезника, колико их је у БиХ, до поменутог периода регистровало се свега 12.253 њих. У УИО кажу да су током октобра порески обвезници почели значајније да подносе захтјеве, те да је тренутно 18.150 регистрованих. 

- На регистрацију чека још 5.171 поднесени захтјев, али да би завршили процедуру ти обвезници нам морају доставити потписане и овјерене изјаве о прихватању услова за електронску комуникацију у надлежном регионалном центру Управе - истакли су у УИО.

Додали су да процес регистрације додатно отежава одређени број обвезника који је промијенио податке попут адресе или директора, а да о томе није обавијестио УИО. 

- Њихови подаци се сада не поклапају са подацима заведеним у Јединственом регистру УИО и немогуће је завршити регистрацију све док се не измијене ти подаци у систему. Позивамо обвезнике да то што прије ураде јер је то њихова законска обавеза - навели су у УИО и подсјетили да привредници имају обавезу да у року од осам дана обавијесте Управу о измјени података.

Прецизирали су да они који не уђу у електронски систем комуникације неће моћи пословати јер неће постојати други начин за подношење ПДВ и акцизних пријава, а њихово неподношење доноси прекршајне санкције и новчане казне.

- Обвезници који се не региструју до краја године у јануару 2019. године неће моћи поднијети пријаве што значи да ће бити у прекршају. За њих ћемо морати урадити разрез пореске обавезе по службеној дужности и на тај износ ће бити обрачунат накнадни терет принуде од пет одсто и затезне камате од 0,04 одсто сваког дана закашњења - појаснили су у Управи. Истакли су да им није циљ да обвезницима намећу обавезе и наплаћују казне, те позвали привреднике да што прије поднесу захтјев путем е-портала Управе - https://e-porezi.uino.gov.ba:4443/

- Све информације о регистрацији, те детаљна упутства у писаној брошури порески обвезници могу наћи у видео упутствима која су објављена на нашем "Јутјуб" каналу. За додатна питања могу позвати инфо-линију - рекли су у Управи.

Предност

У УИО кажу да ће коришћењем њихових електронских услуга сви порески обвезници моћи на једноставнији и ефикаснији начин користити права и извршавати обавезе по основу индиректних пореза. Обвезници ће у сваком моменту имати приступ својим подацима на е-порталу, прије свега онима који се воде у Јединственом регистру обвезника индиректних пореза и подацима са пореске картице. Моћи ће да виде и прокњижене пореске пријаве, уплате и слично.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана