Katanac povećava prikazani promet

Marina Čigoja
Katanac povećava prikazani promet

Banjaluka - Dio poreskih obveznika kojima je Poreska uprava RS zabranila rad zbog neizdavanja fiskalnih računa poslije ponovnog otvaranja je uvećao prikazani promet putem fiskalnih kasa i po nekoliko puta.

Poreska uprava RS zatvorila je u prvih pet mjeseci ove godine 104 ugostiteljska objekta i trgovinske radnje zbog neizdavanja fiskalnih računa. Objekti su zatvoreni na 15 dana, a obveznicima su izdati prekršajni nalozi "teški" 63.200 KM. U Poreskoj upravi su istakli da veliki broj kontrolisanih poreskih obveznika prije kontrole nije evidentirao promet, odnosno nisu imali fiskalne kase zbog čega su se prvi našli na udaru poreznika.

Direktor Poreske uprave RS Zora Vidović kaže da je disciplina poreskih obveznika znatno bolja nego u ranijem periodu kada je kazna za neizdavanje računa bila 500 KM, ali objekti nisu zatvarani.

- Tada se obveznicima isplatilo da plate kaznu i nastave po starom, a sada kada zatvaramo objekte mislim da im se ne isplati da izbjegavaju plaćanje poreza. Kod dijela obveznika koje smo zatvorili poslije ponovnog otvaranja je primjetan rast prikazanog prometa. Kod obveznika kod kojih nije došlo do povećanja prometa ni nakon što smo ih zatvorili na 15 dana vjerovatno i nema značajnijeg prometa - kazala je Vidovićeva.

Ona je istakla da će Poreska uprava i u narednom periodu pratiti svakog obveznika koji je bio zatvoren.

- U slučaju da opet utvrdimo da ne poštuju zakon ponovo ćemo ih zatvoriti. Imamo poreskih obveznika koje smo više puta zatvarali, ali i pored toga mislim da se disciplina povećava. Disciplina je posebno poboljšana u banjalučkoj regiji - naglasila je Vidovićeva.

Inspektori Poreske uprave RS u prvih pet mjeseci ove godine obavili su 972 kontrole evidentiranja prometa putem fiskalnih kasa.

Kontrole

U Poreskoj upravi RS su kazali da se svi podaci iz dnevnih izvještaja sa fiskalnih kasa analiziraju i koriste za procjenu rizika kontrole. Istakli su da će svi poreski obveznici čiji prikazani promet značajno odstupa od prosjeka koji su iskazali obveznici koji obavljaju istu ili sličnu djelatnost biti predmet ponovne kontrole.

- Poreska uprava će nastaviti intenzivne kontrole evidentiranja prometa putem fiskalnih kasa - naglasili su u Poreskoj upravi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana