Како је Иван Жилић из Вареша доспио на Форбсову листу 20 најбогатији људи свијета!

Depo.ba
Како је Иван Жилић из Вареша доспио на Форбсову листу 20 најбогатији људи свијета!

Крајем априла ове године Иван Жилић платио је држави Луксембург више од милијарду и седамдесет милиона еура пореза. Од тога, нешто више од 920 милиона евра био је порез на доходак, а око 150 милиона евра пореза на добит

Магазин Свијет који излази уз недјељно издање Јутарњег листа доноси причу о Ивану Жилићу из Вареша, који је доспио на Форбсову листу међу првих 20 најбогатијих људи свијета.

Његов иметак износи вртоглавих 24 милијарде евра и има документе који то доказују.

Своју невјероватну животну причу овај милијардер поријеклом из БиХ  изнио је у новом броју магазина Свијет, који га сматра најбогатијим живећим Хрватом икад. Обзиром да поријекло вуче из Вареша, и БиХ га може сматрати најбогатијим живућим Босанцем икада. 

Рођен је у Варешу 1948. године, да би се након завршетка студија са звањем инжењера запослио у њемачкој творници Форда. Жилић је седам година на конференцијама и симпозијима слушао како инжењери разглабају о нерјешивом проблему варења спојева.

- Све док ми није пукнуо филм, те сам рекао: дај то мени, ја ћу то ријешити, испричао је репортеру Свијета, у Луксембургу.

У тренутку инспирације, Жилић је дошао до рјешења које је унијело револуцију у начин на који се и данданас склапају аутомобили и из којег је проистекао његов 21 патент. Захваљујући томе, Жилић данас убире више од двије милијарде евра годишње.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана