Južni tok za sada ide kroz Srbiju

Tanjug
Južni tok za sada ide kroz Srbiju

Beograd - Pripreme za gradnju srpske dionice Južnog toka teku po planu i rano je da se spekuliše o bilo kakvim novim potencijalnim trasama, rečeno je Tanjugu u Gaspromu.

"Rano je da se spekuliše o potencijalnim novim trasama Južnog toka, jer su razgovori o regulatornim pitanjima vezanim za taj projekat na raznim lokalnim i evropskim nivoima još u toku", kažu u Gaspromu, odgovarajući na pitanje da li postoji mogućnost da Južni tok zaobiđe Srbiju.

Kompanija Južni tok d.o.o, kako ističu, nadgleda gradnju srpskog dijela gasovoda i pripreme za gradnju se sprovode prema planu.

"Trasa Južnog toka odabrana je nakon nekoliko godina detaljnog geološkog, geofizickog i ekonomskog istraživanja. Odabrana trasa pokazala se kao najodrživija po komercijalnim, ekološkim, socio-ekonomskim i tehnickim kriterijumima", kažu u Gaspromu.

Pojedini srpski mediji, pozivajući se na ruski portal "Vzgljad" (Pogled), prenijeli su da bi gasovod Južni tok, umjesto kroz Bugarsku i Srbiju, mogao da ide preko Turske i Grčke, do Italije i Austrije, ako Bugarska nastavi da ometa izgradnju tog gasovoda.

Na pitanje da li obustava radova na Južnom toku kroz Bugarsku može uticati na kašnjenje radova u Srbiji, u ruskoj kompaniji navode da je "rano da se govori o mogućim značajnim odlaganjima gradnje tako velikog i kompleksnog projekta", i ponavljaju da se pripreme za gradnju srpske dionice gasovoda sprovode prema planu.

Bugarsko Ministarstvo za ekonomiju i energetiku u ponedeljak je odlučilo da svi radovi na projektu gasovoda Južni tok budu obustavljeni, sve dok projekat ne bude u potpunosti usaglašen sa evropskim propisima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana