Још четири рунде пребијања дугова

Маријана Миљић
Још четири рунде пребијања дугова

Бањалука - Привредници и јавни сектор у РС до сада су пребили више од пола милијарде марака обавеза, а у идућој години имаће могућност да дуговања додатно смање кроз нове четири мултилатералне компензације и цесије.

Влада РС је на посљедњој сједници одредила датуме одржавања мултилатералних компензација и цесија и заказала их за јануар, април, јул и октобар 2018. године. Прва компензација на Бањалучкој берзи биће одржана 23. јануара, друга  24. априла, трећа 24. јула, док је посљедња заказана за 23. октобар 2018. године.

Двије године од доношења Закона о јединственом систему за мултилатералне компензације и цесије пребијено је 553 милиона КМ обавеза.

- Тиме је значајно смањена неликвидност приватног и јавног сектора. Пословни субјекти су кроз овај систем успјели наплате дио потраживања, која годинама раније нису могла бити редовно измирена. У просјеку је у свакој компензацији 930 учесника из реалног и јавног сектора успијевало да пребије обавезе и потраживања - навело је Министарство финансија РС.

У овој години у четири компензације пребијено је 196 милиона КМ обавеза и потраживања, што је више него годину раније.

- Ти подаци показују да и даље влада велико интересовање за мултилатералне компензације и цесије. Пословни субјекти задовољни су овим системом јер им омогућава да наплате потраживања и самим тим знатно олакша пословање - казали су у Министарству финансија РС.

Закон о јединственом систему за мултилатералне компензације и цесије усвојен је 2014. године на захтјев Привредне коморе РС. Само двије године касније закон је претрпио измјене и како би на основу искустава из прве обавезне мултилатералне компензације, која је одржана у октобру 2015. године, био унапређен комплетан систем.

- Наш циљ је био да кроз мултилатералне компензације смањимо неликвидност привреде и успјели смо у томе. Додатним укључењем актера из јавног сектора резултати би били још и бољи. Добро би било да у систем пребијања дугова буду увршћена и предузећа из ФБиХ јер наши привредници са њима послују у великом обиму - казао је портпарол Привредне коморе РС Владимир Благојевић.

Систем мултилатералне компензације заснована је на пријављивању обавеза и потраживања, а иако је то законска обавеза многи субјекти и даље избјегавају да пријаве обавезе чиме су умањени и ефекти пребијања дугова. Пореска управа РС задужена је за контролу пријављивања обавеза и има на располагању казнене мјере, али ни оне нису заживјеле у пракси у пуном обиму.

Термини компензација у 2018. години

Прва - 23. јануар

Друга - 24. април

Трећа - 24. јул

Четврта -23. октобар

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана