“Jeleč” počeo proizvoditi struju

Radmila Đević
“Jeleč” počeo proizvoditi struju

FOČA - Mini-hidroelektrana “Jeleč” u Foči, instalisane snage 4,85 megavata, sa godišnjom proizvodnjom do 18 gigavat časova električne energije, juče je počela sa radom, a znatno će doprinijeti unapređenju elektroenergetskog sektora RS i boljem iskorišćavanju obnovljivih izvora energije.

Hidroelektranu “Jeleč” u rad je pustio ministar energetike i rudarstva RS Petar Đokić, koji je poručio da je izgradnja ovakih  objekta od višestrukog značaja kako za Foču, tako i za cijelu RS, te da se na ovaj način daje veliki doprinos energetskoj politici koja je jedan od glavnih prioriteta Vlade Srpske.

- U posljednje tri godine u Srpskoj smo pustili u rad skoro dvadeset mini-hidroelektrana, a u toku je izgradnja još 14. Uskoro očekujemo raspisivanje javnog poziva za izbor partnera za izgradnju hidroelektrane “Buk Bijela”, na koju se čeka 14 godina - rekao je Đokić.

Investitor je kompanija “Petrol” iz Slovenije, koja je u ovaj energetski projekat uložila oko 6.300.000 evra.

- Usmjeravamo se strateški u proizvodnju električne energije iz obnovljivih izvora. Zahvalni smo da smo kao investitor dobrodošli u RS i vjerujemo da možemo uzvratiti dobrim projektima, nastavkom investiranja u nove objekte u oblasti energetike i obnovljivih izvora, kao i energetske efikasnosti - rekao je potpredsjednik kompanije “Petrol” Rok Vodnik.

Od proizvodnje električne energije mini-hidroelektrane “Jeleč”, čija je izgradnja trajala dvije godine, moći će se snabdijevati 4.000 domaćinstava, a značajan budžetski prihod imaće i lokalna zajednica.

- Očekujemo da ova mini-hidrocentrala donosi korist lokalnom stanovništvu u poboljšanju putne infrastrukture i obezbjeđenju električne energije ovog područja jer će opština Foča imati svoju koncesionu naknadu od ovog projekta, a RS nove potencijale u hidroenergetici - rekao je načelnik Foče Radisav Mašić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana