Једнак намет на основу уговора о ауторском дјелу за крај злоупотреба

Маријана Миљић
Једнак намет на основу уговора о ауторском дјелу за крај злоупотреба

Бањалука - Порески обвезници у Српској од почетка ове године морају да плаћају доприносе за пензијско и инвалидско осигурање по стопи од 18,5 одсто за уговоре о ауторском дјелу, без обзира на то да ли су лица која треба да обаве предвиђене послове већ запослена или не.

С друге стране, укинута је обавеза да за незапослена лица која су ангажована на основу поменутих уговора буде уплаћиван допринос за здравствено осигурање од 12 одсто. До 1. јануара ове године постојала је обавеза да онај ко је ангажовао лица на основу уговора о ауторском дјелу доприносе за пензијско и инвалидско осигурање плаћа само за оне који нису запослени и осигурани по том основу. Уколико би склопили уговор о ауторском дјелу са лицима која су у радном односу, плаћали су само порез на доходак од десет одсто.

У Пореској управи РС истичу да је од почетка године дошло до промјене у обрачуну доприноса на примања на основу уговора о ауторском дјелу.

- Лица која остварују приходе од ауторских права према одредбама претходног Закона о доприносима била су обвезници доприноса за пензијско и инвалидско осигурање и доприноса за здравствено осигурање само у случају ако нису осигурани по другом основу - навели су у Пореској управи.

С друге стране, за оне који остварују приходе на основу уговора о дјелу према претходном законском рјешењу, без обзира на то да ли су запослени или не, постојала је обавеза уплате доприноса за пензијско и инвалидско осигурање и пореза. У Пореској управи појашњавају да су овакве одредбе у претходном Закону о доприносима и у случају једних и других обвезника произвеле злоупотребе у пракси. Поједини порески обвезници користили су уговор о ауторском дјелу због мањих обавеза и за послове који представљају дјело, а не ауторско дјело.

- Управо из тог разлога ова два правна посла су што се тиче обавезе плаћања доприноса одредбама новог Закона о доприносима, који је ступио на снагу 1. јануара 2018. године, изједначена. Ријеч је о томе да се ради о сличним правним пословима са аспекта опорезивања, тако да се сада за сва лица која остварују приходе по основу уговора о ауторском дјелу и уговора о дјелу плаћају доприноси за пензијско и инвалидско осигурање по стопи од 18,5 одсто - казали су у Пореској управи.

У Пореској управи кажу да није било промјене када је ријеч о обрачуну пореза на доходак на основу уговора о дјелу и уговора о ауторском дјелу и он и даље износи десет одсто.

Уговор о ауторском дјелу

Нове одредбе

Запослени

18,5% допринос за ПИО

10% порез на доходак на основу уговора

Незапослени

18,5% допринос за ПИО

10% порез на доходак на основу уговора

Старе одредбе

Запослени

10% порез на доходак на основу уговора

Незапослени

18,5% допринос за ПИО

12% допринос за здравствено осигурање

10% порез на доходак по основу уговора

Уговор о дјелу

Нове и старе одредбе

Запослени

18,5% допринос за ПИО

10% порез на доходак по основу уговора

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана