Једина нада за Аеродроме РС нискотарифне авио-компаније

Маријана Миљић
Једина нада за Аеродроме РС нискотарифне авио-компаније

бањалука - Менаџмент "Аеродрома РС", судећи према њиховим плановима, не очекује да ће пословање предузећа бити поправљено ни у идуће три године, за које је пројектована симболична зарада, а главне наде уперене су у нискотарифне авио-компаније са којима ће бити преговарано о увођењу нових линија из Бањалуке.

У трогодишњем плану пословања "Аеродрома РС" овогодишња добит пројектована је на 76.000 марака, а за идућу је процијењена на нешто више од 26.000. Нешто значајнији раст добити предузеће је пројектовало тек 2020. године и тада планира да послује са добити од око 161.000 марака.

- Највећи извор прихода у трогодишњем периоду планиран је на основу субвенција Владе РС, које на годишњем нивоу износе 1,9 милиона КМ. Помоћ од Владе чини 64 одсто од укупног износа планираних прихода у овој години, док је 36 одсто новца планирано да се слије у касу предузећа од услуга из основне дјелатности - наведено је у плану пословања "Аеродрома" за период од 2018. до 2020. године, који ће акционари предузећа разматрати на сједници скупштине 23. марта.

Менаџмент је навео и да је свјестан да се структура прихода мора мијењати у корист већег прилива од основних дјелатности.

- То је оствариво само повећањем обима саобраћаја. Све планиране активности морају имати за циљ повећање обима саобраћаја са бањалучког аеродрома. Планирамо задржати садашњи обим редовног саобраћаја на линији Бањалука - Београд. Започели смо разговоре са неколико европских нискотарифних авиопревозника у вези са увођењем нових линија из Бањалуке ка неколико европских дестинација. Планирамо да у овој години закључимо бар један такав уговор - наведено је у плану пословања.

"Аеродроми РС" су на крају 2017. године имали 54 радника, а предузеће планира да посегне за запошљавањем додатне радне снаге само ако дође до склапања уговора са неким од нискотарифних авио-превозника.

"Аеродроми РС" су прву половину 2017. године завршили са добити од 167.217 марака, а акумулирани губитак предузећа због лошег пословања у ранијем периоду износио је 5,43 милиона. Предузеће још није објавило извјештај за читаву 2017. годину.

Вршилац дужности директора "Аеродрома РС" Душан Ковачевић није желио да коментарише план пословања предузећа за трогодишњи период. Он је само изразио наду да ће преговори са нискобуџетским авио-компанијама уродити плодом.

Судски спорови

У плану пословања "Аеродрома РС" наведено је и да је покренуто неколико судских спорова против предузећа, који би могли да угрозе његово пословање.

- Против "Аеродрома РС" у овој години биће вођена два судска спора из радних односа, а вриједност тужбених захтјева износи 7.000 марака. Вриједност спора који је покренуо "Нестро петрол" Бањалука износи 56.000, а инвестициони фондови "Полара инвест фонд" и "Кристал инвест фонд" 721.958 марака. Исход ових спорова је неизвјестан - наведено је у плану пословања "Аеродрома РС".

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана