Јавност чека удар на сиву економију

Маријана Миљић
Јавност чека удар на сиву економију

Бањалука - Огромна већина становника БиХ спремна је да мијења своје навике и да подржи власти у борби против сиве економије, показало је истраживање које је спровела агенција "Ипсос" у десет земаља централне и источне Европе.

Сива економија, показало је истраживање, најзаступљенија је у БиХ јер чини 25,5 одсто бруто домаћег производа.

Резултати истраживања показали су да је 93 одсто становника спремно да подржи власти у борби против сиве економије, јер су свјесни да овај проблем узима све више маха и спречава развој земље, док само три процента мање не би имало проблем да мијења навике како би помогли у сузбијању те појаве и узимали би рачун при свакој куповини или плаћеној услузи.

- Више од 80 одсто испитаника у десет земаља позвало је своје владе да предузму кораке у борби против сиве економије. То је учинило 72 одсто испитаника у Пољској па до 93 одсто њих у БиХ - наведено је у истраживању под називом "Смањење сиве економије путем електронског плаћања" које је наручио "Мастеркард".

Највећи број испитаника сматра да би сива економија могла бити мања ако би трговци користили фискалне касе.

За сиву економију је чуло 76 одсто испитаника у БиХ, а највећи број њих ту појаву повезује са непријављивањем радника, нерегистровањем дијела или свих продајних трансакција и скривањем дијела или цијелог прихода фирми. Њену штетност препознају кроз смањење могућности државе да пружи јавне услуге, ограничавање економског раста и подстицање нелојалне конкуренције међу предузећима.

Програмски директор Центра за истраживање и студије ГЕА из Бањалуке, који се такође бавио истраживањем у вези са сивом економијом, Огњен Ђукић каже да су њихова истраживања показала да је та појава изузетно изражена и да узима све више маха.

- Тај проблем је посебно повезан са радом на црно и радом на сиво. Послодавци посежу у ту зону због превисоких стопа за опорезивање рада. То за собом вуче и недостатак новца за доприносе из којих се финансирају јавни фондови у РС. Да би тај проблем био колико-толико смањен, потребно је снизити стопе опорезивања рада. Искуства других земаља показала су да смањење опорезивања рада може бити стимуланс за додатно запошљавање и смањење неформалне економије - казао је Ђукић.

Истраживањем које је спровео "Ипсос", поред БиХ, обухваћене су Србија, Хрватска, Бугарска, Чешка, Мађарска, Пољска, Србија, Словачка, Словенија и Румунија.

Кампања у РС

Пореска управа РС недавно је покренула једномјесечну кампању под називом "Корак предузми, рачун узми", чији је циљ да становници узимањем фискалног рачуна при куповини робе и плаћању услуга допринесу борби против сиве економије и повећању економске снаге Српске. Упоредо са кампањом, биће интензивиране и контроле издавања фискалних рачуна јер је уочен пад дисциплине пореских обвезника.

 

25,5% - удио сиве економије у БДП-у

93% - спремни да подрже власт у борби против сиве економије

76% - чули за сиву економију

66% - сиву економију вежу са непријављивањем радника

50% - сиву економију вежу са нерегистровањем трансакција

49% - сиву економију вежу са скривањем прихода

87% - сматрају да сива економија онемогућава јавне услуге

88% - сматрају да сива економија ограничава економски раст земље

84% - сматрају да сива економија доводи до нелојалне конкуренције

90% - спремни да доприносу борби против сиве економије

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана