Javni sektor zaposlio pet puta više od privatnog

Marijana Miljić
Javni sektor zaposlio pet puta više od privatnog

Banjaluka - Javni sektor u RS zaposlio je za pola godine čak 839 radnika, što znači da je svaki mjesec u prosjeku primano 140 osoba.

Prema podacima Zavoda za statistiku RS, koji dva puta godišnje sa presjekom na kraju marta i septembra objavljuje strukturu zaposlenih, javni sektor je na kraju prvog tromjesečja imao 76.099 zaposlenih. Njihov broj je porastao sa 75.260 s kraja septembra prošle godine.

Privatni sektor je istovremeno zabilježio blagi pomak i povećao broj zaposlenih za 160, ali je to ostalo u sjeni javnog sektora koji je zaposlio pet puta više radnika. Ostala dva sektora, zadružni i mješoviti, zabilježili su pad za 225, odnosno sedam zaposlenih.

Kada se sve zbroji RS je na kraju marta imala 257.740 radnika, što je za 700 više u odnosu na septembar prošle godine.

Stručnjaci ističu da njihovi apeli da bude zaustavljeno zapošljavanje u javnom sektoru i da se RS mora okrenuti privatnom kao nosiocu razvoja nisu urodili  plodom.

- Trend je takav da i dalje nema smanjenja jaza između zapošljavanja u javnom i privatnom sektoru. Nažalost, sve je to na štetu realnog sektora, koji gubi konkurentnost u odnosu na javni. Pored toga, zbog migracija imamo pritisak na tržištu rada i poslodavci ne mogu doći ni do kvalifikovane radne snage tako da je ta konkurencija od javnog sektora još više izražena. I ono malo kvalifikovane radne snage pokupi javni tako da za realni ostaje još manje raspoloživih radnika. To je možda u ovom trenutku još i veći problem od prekomjernog zapošljavanja u javnom sektoru - kazao je direktor Centra za istraživanje i studije "Gea" iz Banjaluke Marko Martić.

Ako negativan trend u zapošljavanju u kombinaciji sa migracijama bude nastavljen, ističe Martić, RS će se suočiti sa dvije teške posljedice.

- Jedna je da ćemo morati početi uvoziti radnu snagu, ali pitanje je odakle i kakvu. Druga je da će ekonomija stagnirati jer ne upravljamo na pravi način jedinim dobrim resursom koji imamo, a to je radna snaga - naveo je Martić.

Poslodavci u Srpskoj već su upozorili da im nedostaje kvalitetne i kvalifikovane radne snage zbog čega već razmišljaju o opciji da posegnu za obezbjeđenjem novca za prekvalifikaciju i doškolovanje nedostajućeg kadra.

Stručna sprema

Podaci pokazuju da je među radničkom armijom najviše onih sa srednjom stručnom spremom 98.792. Visokoobrazovanih je 54.561, polukvalifikovanih 3.155, a sa nižim obrazovanjem 4.269 radnika.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana