Јахорина економски форум: Увести предузетничко образовање

Срна
Јахорина економски форум: Увести предузетничко образовање

Јахорина - Предузетничко образовање потребно је увести на свим нивоима образовања, закључено је на панел-дискусији “Образовни систем у 21. вијеку”, у оквиру “Јахорина економског форума”.

Помоћник министра за научнотехнолошки развој у Влади Републике Српске Синиша Марчић рекао је да систем образовања треба да одговори на потребе друштва, а претпоставка је да до 2021. године на тржишту неће постојати око 30 одсто садашњих занимања.

“Другим ријечима, ми сада школујемо дјецу за оно што већ не постоји”, указао је Марчић.

Он је подсјетио да је истраживање Свјетске банке 2004. године које је утврдило да је око 52 одсто свих профила који изађу из средњих школа у БиХ неупотребљиво.

Марчић је нагласио да је план интензивирати сарадњу са разним актерима на тржишту, не само са привредом, већ и са невладиним сектором, ради утврђивања стварних потреба и циљаних улагања.

Он је истакао да је Министарство донијело Стратегију о научнотехнолошком развоју до 2021. године ради улагања у области које у кратком периоду могу омогућити поврат средстава, наводећи да су идентификоване четири области - паметна производња хране, креативна индустрија, енергија и информационо-комуникациона технологија.

“За ове области биће издвајано више средстава, али се мора мислити и о осталим научним областима”, напоменуо је Марчић, додајући да су издвајања за научна истраживања веома мала.

Он је рекао да будућност образовања треба да се заснива на доживотном образовању, те да је неопходно побољшати квалитет образовања и учити се креативном и предузетничком начину размишљања.

Професор Економског факултета Универзитета у Бањалуци Саша Петковић рекао је да школе и универзитети треба да одговоре на изазове 21. вијека, наводећи да све више на значају добијају развој креативности и вјештина доношења одлука.

Петковић, који је и модератор на панелу, навео је да је БиХ рекордер по стопи незапослености младих, која износи 67,5 одсто.

Професор на Економском факултету Универзитета у Источном Сарајеву Драгољуб Крнета нагласио је да уписна политика мора бити креирана према потребама тржишта.

Предсједник Управног одбора организације “Достигнућа младих у Србији” Светлана Кисић рекла је да предузетничко образовање треба да ствара активне грађане друштва, али да нема довољно оних који треба да раде на предузетничком образовању.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана