Jahorina ekonomski forum: Digitalizacija banaka nosi brojne prednosti

Milijana Latinović
Jahorina ekonomski forum: Digitalizacija banaka nosi brojne prednosti

Banjaluka - Bankarski sektor u BiH ima prostora za dalja unapređenja i modernizaciju, a za to je potrebna koordinacija nadležnih institucija i bankara kako bi bio stvoren okvir za napredak, zajednička je ocjena ekonomskih stručnjaka i bankara.

Upravo toj temi biće posvećen jedan od panela na predstojećem “Jahorina ekonomskom forumu”, koji 23. i 24. aprila četvrti put organizuje Udruženje ekonomista RS SWOT pod pokroviteljstvom predsjednice Republike Srpske.

Predsjednik uprave Komercijalne banke Banjaluka i predsjednik Upravnog odbora Udruženja banaka BiH Boško Mekinjić naglašava da bankarski sektor u BiH ne zaostaje mnogo za zemljama u regionu, dodajući da je razlog tome što većina banaka u BiH ima svoje matične banke u inostranstvu, tako da se po inerciji dio tih novih tehnologija i bankarskih proizvoda preliva i na naše tržište.

- Ono što predstavlja određenu prepreku daljem razvoju ovog segmenta na području BiH jeste uvođenje elektronskog potpisa, koji još nije u primjeni - napominje Mekinjić, koji će biti jedan od predavača na panelu “Inovacije u finansijskom sektoru” koji će biti održan u okviru “Jahorina ekonomskog foruma”. 

On ističe da se Udruženje banaka BiH intenzivno već duži period bavi tim pitanjem, te je uvjeren da će u zajedničkoj koordinaciji sa nadležnim institucijama pokušati da riješe taj problem.

- Upravo nepostojanje zakona o elektronskom potpisu otežava mogućnost otvaranja onlajn računa i u tom segmentu to je jedna od prepreka za dalju digitalizaciju bankarskog sektora BiH - pojašnjava Mekinjić.

On je naglasio da su banke prilično spremne i ono što slijedi u BiH je dalja edukacija, kako kadrova u bankama, tako i stanovništva na podizanju nivoa finansijske pismenosti.

- Digitalizacija nastavlja da povećava performanse bankarske industrije i donosi potpuno nove koncepte, koji od korisnika zahtijevaju ne samo da prihvate nove servise nego i da promijene način razmišljanja i prihvate nove trendove u bankarstvu - kazao je Mekinjić.

Prema njegovim riječima, uvođenje novih tehnologija u bankarstvo obezbijediće dodatne koristi za građane BiH jer su rješenja novih tehnologija usmjerena na efikasnije, sigurnije i jeftinije transakcije, ali isto tako i na izgradnju i očuvanje povjerenja korisnika.

Direktor Društva za upravljanje penzijskim rezervnim fondom Republike Srpske Miloš Grujić, koji će biti moderator na panelu “Inovacije u finansijskom sektoru”, kazao je da je digitalizacija bankarskog sektora u punom zamahu.

- To podrazumijeva da ovaj proces u bankama prate svi sastavni dijelovi industrije 4.0 poput “blockchain” tehnologije, vještačke inteligencije, IoT, biometrije i sličnih inovacija. Sve banke kod nas pokazuju spremnost za nastavak digitalizacije, što će donijeti napredak u poslovanju banaka i omogućiti klijentima lakši i proaktivniji pristup bankarskim proizvodima i uslugama - istakao je Grujić i dodao da inovacije i proces digitalizacije u bankarskom sektoru traže određena prilagođavanja.

Naglasio je da banke postoje 300 godina i da su prošle kroz različite transformacije, trendove i prilagođavanja te istakao da je sigurno da bankarstvo ne može nestati, već će se prilagođavati zahtjevima i potrebama tržišta.

- Na panelu ćemo razgovarati o trendovima u bankarstvu, “FinTech” kompanijama koje utiču na te trendove, o tome u kojoj mjeri regulativa prati banke i banke regulativu, gdje su dometi i ograničenja procesa digitalizacije na finansijskim tržištima, kako će se spoj modernog i tradicionalnog bankarstva odraziti na poslovanje finansijskih posrednika u budućnosti, te koliko smo daleko od digitalnog plaćanja i smanjivanja gotovine u opticaju - rekao je Grujić.

Izazovi

Miloš Grujić je rekao da, osim velikih prednosti i potencijala za banke i njihove klijente, proces digitalizacije nosi i određene izazove.

- Digitalizacija pomjera bankarstvo iz tradicionalnog prema tehnološkim kompanijama. Određeni procesi će teći brže i jednostavnije, ali upravo zbog robotizacije i automatizacije neka radna mjesta u svim sektorima mogu postati suvišna - rekao je Grujić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana