Јачом сарадњом до нових инвестиција

Глас Српске
Јачом сарадњом до нових инвестиција

Бањалука - С циљем унапређења услова пословања и привлачења нових инвеститора у локалне заједнице Српске Подручна привредна комора Бањалука у сарадњи са Привредном комором РС и општинама Прњавор, Србац и Лакташи реализовала је пројекат КООПЛокал - Јачање сарадње Привредне коморе и општина на пружању подршке економском развоју на локалном нивоу.

У Подручној привредној комори истичу да је кључни резултат овог пројекта, који је реализован у протеклих 13 мјесеци, успостављени пакет услуга под називом “Услуге Подручне привредне коморе Бањалука за подршку јединицама локалне управе при привлачењу инвестиција”. 

Кроз тај пакет заинтересоване општине од Подручне коморе могу добити помоћ при изради информација о привредним кретањима, потребну едукацију, алате за промоцију инвестиционих прилика локалне заједнице, као и директно повезивање са инвеститорима, те апликације за мобилни телефон и одржавање редовних састанака са локалним органима управе. 

У  Подручној привредној комори су навели да су пројектом уведени и инструменти међуопштинске сарадње и сарадње локалне управе са комором у смјеру унапређења локалног привредног амбијента, те да је креиран инструмент за промоцију локалних привредних капацитета, инвестиционих локација и услова пословања.

Додали су да је, захваљујући КООПЛокалу, годишњи план едукације у комори  обогаћен са два нова семинара који за циљ имају унапређење капацитета за боље разумијевање и реаговање на динамику и изазове приватног сектора.

- За запослене у јединицама локалне управе који имају директан контакт са странкама почетком августа ове године смо организовали семинар “Унапређење комуникације са корисницима услуга локалне управе”, док су у децембру обрађене додатне двије теме “Бесповратна средства ЕУ и како их добити” те “Јавно-приватно партнерство као модел унапређења јавних услуга јединица локалне управе” - казали су у овој комори.

Када је ријеч о промоцији локалних прилика за улагање и пословну сарадњу, наглашавају да општинама и градовима на располагање дају Методологију за израду публикације за промоцију прилика за инвестиције на локалном нивоу која је и креирана уз подршку пројекта КООПЛокал.

- Такође, у складу са интересима локалних заједница, њихови представници ће бити укључени у најмање једну одлазећу привредну мисију годишње ради преноса добре праксе у области локалног економског развоја из окружења као и развоја међуопштинске сарадње на међународном нивоу - рекли су у Подручној привредној комори Бањалука и додали да су ове године представници Лакташа, Српца и Прњавора заједно с њима посјетили Франкфурт на Одри, Еберсвалде и Берлин.

Истакли су да су уз помоћ КООПЛокал пројекта развили и три апликације за мобилни телефон које за циљ имају да информишу привреднике, али и ширу јавност о условима пословања и најновијим актуелностима у општинама.

Апликација ће, како кажу, служити и за потребе боље комуникације са локалном управом, те промоцију локацијских предности Лакташа, Српца и Прњавора.

- Све локалне заједнице са подручја наше коморе имају прилику да искористе ово рјешење за своје потребе уз минимална улагања за његово прилагођавање. Са компанијом “Проинтер”, која је извођач радова, уговорено је да јединице локалне управе које желе да изграде апликацију за своју општину, треба да нам се обрате како би то оствариле по повољнијим условима у односу на изградњу комплетног новог рјешења - рекли су у комори и додали да апликације за Србац, Прњавор и Лакташе грађани могу пронаћи на “Гугл Плеј Стору”.

Појаснили су да су КООПЛокал спровели како би унаприједили и ојачали сарадњу са партнерима, те да ће због добрих резултата активности пројекта поновити и наредних година.

- Иако КООПЛокал окончавамо у понедјељак, његове активности ће бити у највећој мјери поновљене догодине и то властитим капацитетима коморе. У овој години смо највише сарађивали са Српцем, Лакташима и Прњавором - рекао је предсједник Подручне коморе Горан Рачић.

Он је додао да ће у 2019. години циљна група бити друга микрорегија на подручју које покрива комора Бањалука, а да ће едукација бити посвећена дигитализацији јавних услуга и другим актуелним темама.

-  То нам је био циљ када смо од донатора затражили подршку да спроведемо КООПЛокал, да реализујемо пилот пројекат и оцијенимо резултате, те да активности које се покажу ефективним наставимо спроводити и даље - навео је Рачић.

Локални органи власти били су најзначајнији партнер коморе у активностима које се спроведене с циљем унапређења услова пословања на локалном нивоу.

Вриједност

Пројекат КООПЛокал финансирала је Европска унија у оквиру заједничког програма ЕУ и владе Њемачке за локалну самоуправу и економски развој у БиХ - ЕУ ПроЛокал. Укупна вриједност пројекта је 108.408 КМ, од којих је ЕУ обезбиједила 86.726 марака. 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана