Јачи раст са фирмама из Србије

Милијана Латиновић
Јачи раст са фирмама из Србије

Бањалука - Повратак предузећа из Србије у РС чија су сједишта тренутно на подручју ФБиХ допринио би унапређењу привреде, новим улагањима, изградњи инфраструктуре и отварању радних мјеста, став је пословне заједнице у Српској.

Предсједник Владе РС Радован Вишковић недавно је истакао да је замолио предсједника Републике Србије Александра Вучића да утиче на то да се компаније, њих двадесетак, које су своја представништва раније преселила из РС на подручје ФБиХ врате у Српску, гдје их очекују повољнији услови привређивања.

Вишковић је казао да, иако је у једном тренутку ситуација била затегнута, у посљедње три године све се промијенило у корист Српске, тако да је збирна пореска стопа на примања нижа него у ФБиХ, а и струја је јефтинија. Он је казао да је одлазак тих предузећа направио значајне губитке јер поврат ПДВ-а за те фирме иде ФБиХ, док Српска на основу тога губи милионе.

Пословна заједница у Републици Српској оцјењује тај потез премијера веома добрим и корисним у смислу унапређења развоја привреде.

- Увођење пореза на дивиденду од десет одсто био је несмотрен потез и због тог намета предузећа су своје пословање преселила из Српске у ФБиХ, гдје тога није било. Нису само фирме из Србије преселиле тамо пословање, већ и нека друга предузећа. Сигурно је тај потез који подвлачи премијер добар, само теже је посљедице лијечити него спријечити - истакао је за “Глас Српске” предсједник Уније удружења послодаваца РС Драгутин Шкребић.

Нагласио је да прије доношења било каквих закона, посебно оних који се тичу привреде, добро треба сагледати посљедице које могу услиједити.

- Подржавам настојања власти да се фирме врате јер сада дефинитивно нема никаквог разлога, услови код нас су можда чак и повољнији. Капитал увијек иде тамо гдје су бољи услови привређивања, тако да сам сигуран да ће добар дио тих предузећа и без позива да се врати - додао је Шкребић.

И у Привредној комори Републике Српске поздрављају најављену иницијативу предсједника Владе РС.

- Наше анализе показују да смо у ранијем периоду забиљежили више случајева гдје су компаније из Србије промијениле генералне заступнике на подручју БиХ него што су буквално преселиле производњу из РС у ФБиХ. Међутим, нама је веома важно да се и та генерална заступништва врате на територију Српске због развијања мреже пословања, а све то допринијело би новим улагањима, изградњи инфраструктуре, отварању нових радних мјеста и другим бенефитима - рекао је портпарол Привредне коморе РС Владимир Благојевић.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана