Jabuke u hladnjačama čekaju put za Rusiju

Svjetlana Đuričić
Jabuke u hladnjačama čekaju put za Rusiju

Banjaluka - U hladnjačama širom Srpske čuvaju se desetine hiljada tona jabuka i krušaka spremnih za plasman na rusko tržište, ali voćari strahuju da izvoz neće ići po planu.

U Ministarstvu poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva RS kazali su “Glasu Srpske” da su njihove komisije pregledale dokumentaciju i popis uskladištenih količina voća kod registrovanih proizvođača u Srpskoj namijenjenog izvozu u Rusku Federaciju.

- U Republici Srpskoj je uskladišteno 22.720 tona voća namijenjenog za izvoz u Rusiju, od čega je 17.399 tona jabuka i 5.321 tona krušaka - rekli su u ministarstvu.

Napomenuli su da je voće popisano po vrstama i sortama, te dodali da ove količine predstavljaju samo voće koje je planirano za izvoz u Rusiju, dok je ukupna proizvedena količina voća u Srpskoj znatno veća.

- Sva navedena dokumentacija dostavljena je u Rusku Federaciju, kako izvoz ne bi bio doveden u pitanje i kako bi naši proizvođači nesmetano izvozili voće na rusko tržište - kazali su u ministarstvu.

Uprkos dobrom rodu jabuka, proizvođači strahuju da sve namijenjene količine neće doći do ruske trpeze jer je proteklih mjeseci izvoz bio mršav.

To potvrđuju i podaci Spoljnotrgovinske komore BiH, prema kojima je tokom četiri mjeseca, od kada je odblokiran izvoz na rusko tržište, iz BiH u Rusiju plasirano tek 1.200 tona jabuka, čija je vrijednost iznosila nešto više od milion KM.

- Ukupan izvoz jabuka u 2017. godini iznosio je oko 13.000 tona, u vrijednosti od 18,4 miliona KM - istakli su u Spoljnotrgovinskoj komori.

Predsjednik Udruženja voćara RS Dragoja Dojčinović kaže da je na loš izvoz jabuka u Rusiju najviše uticao dobar rod voća u cijeloj Evropi, naročito u Srbiji.

- Rusija je više zainteresovana za uvoz iz Srbije, jer oni imaju carinske olakšice, a mogu da ponude i veće količine voća. Kilogram jabuka prodajemo za 0,25 KM, a proizvodna cijena iznosi 0,34 KM, tako da je ispalo da nam rodna godina napravi veće probleme nego nerodna - kaže Dojčinović. On naglašava da na loš plasman utiču i niske otkupne cijene jabuka, ali očekuje da će dolaskom zime izvoz biti masovniji.

- Kod nekih voćara berba jabuka je još u toku. Mnogi nemaju dovoljno ambalaže i zbog toga je berba toliko čekala - kaže Dojčinović.

Zabrana

Rusija je u januaru ove godine uvela zabranu uvoza jabuka iz BiH nakon što je na drvenim kutijama u kojima je ovo voće bilo odloženo, pored uvozne deklaracije s podacima iz BiH, pronašla i etikete koje ukazuju da su jabuke uvezene iz Poljske. Naknadnom kontrolom je ustanovljeno da je sporno voće izvezlo preduzeće iz Bijeljine, zbog čega je skinuto sa liste izvoznika.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana