Izvozne takse podstiču rast drvoprerade

Marijana Miljić
Izvozne takse podstiču rast drvoprerade

Banjaluka - Preduzeća koja budu izvozila bukvu i hrast i drvo za ogrev mogla bi da plaćaju taksu od 18 do 120 maraka po toni, a prikupljeni novac trebalo bi da bude utrošen za uklanjanje mina i gradnju šumskih puteva da bi bila omogućena dalja eksploatacija ovog resursa.

Iznos takse koju bi izvoznici trebalo da plaćaju naveden je u informaciji Vlade RS kojom su definisane mjere za zaštitu domaćih drvoprerađivača i redovno snabdijevanje dovoljnim količinama sirovine. Vlada RS usvojila je juče ovu informaciju i ona je proslijeđena Savjetu ministara BiH da bi bila usvojena i u toj instituciji. Ove poteze Vlada RS je usaglasila sa Vladom FBiH, koja takođe kuburi sa problemom izvoza sirovine i njenog manjka na lagerima domaćih proizvođača.

U zaključcima Vlade RS navedeno je da je neophodno zabraniti izvoz svih šumskih drvnih sortimenata na dvije godine, dok je za pojedine vrste sirovine potrebno uvesti takse na isti period.

- Izvoznici koji izvoze bukvu i hrast treba da izdvoje od 60 do 120 maraka po toni. Oni koji prodaju u inostranstvo drvo za ogrev treba da izdvoje 25 maraka po toni, odnosno 18 po metru kubnom. Cilj uvođenja nameta je obezbjeđenje dovoljne količine sirovine drvoprerađivačima, dok će građani RS i FBiH moći nabaviti potrebne količine ogreva, jer je izvoz cijepanog drveta uzeo maha - navedeno je u informaciji.

Prihodi od taksi, ako ovi prijedlozi dobiju zeleno svjetlo na nivou BiH, biće uplaćivani na posebne namjenske račune entiteta i biće utrošeni za deminiranje šuma i izgradnju šumskih puteva. Vlade entiteta saglasne su i da posebnim aktima treba propisati način uplate i praćenja plaćanja izvoznih taksi i kontrolu trošenja novca i urađenog posla u vezi sa deminiranjem šuma i izgradnjom šumskih puteva.

Direktor “Šuma RS” Risto Marić juče nije odgovarao na pozive, a drvoprerađivači pozdravljaju napore entiteta da stanu u kraj izvozu sirovine koji ih ostavlja bez potrebnih količina za preradu u polufinalne i finalne proizvode.

- Borimo se već duže vrijeme sa nedostatkom sirovine. Mjera Vlade RS da bude zabranjen izvoz šumskih drvnih sortimenata na šest mjeseci nije dala očekivane rezultate i nadamo se da će mjere koje su usaglasile vlade entiteta uroditi plodom i donijeti rezultate. Na potezu je Savjet ministara i ništa nam drugo ne preostaje nego da vidimo da li će i oni aminovati ovu odluku - kazao je sekretar Udruženja šumarstva i prerade drveta Privredne komore RS Lazo Šinik.

Ako predložene mjere budu uskoro usvojene, ističu drvoprerađivači, taj uspješan privredni sektor će povećati proizvodnju, izvoz i zaposlenost i biti još profitabilniji.

Izvoznici pod lupom

Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS nedavno je od Uprave za indirektno oporezivanje BiH zatražilo spisak svih preduzeća koja su lani izvozila poluproizvode i proizvode od drveta. Taj dokument je analiziran, ali nadležne institucije nisu mogle utvrditi precizno ko je izvozio trupce uprkos zabrani Vlade RS.

- Sve firme sa spiska biće pod posebnom prismotrom i one koje nastave sa starom praksom ostaće bez novih ugovora o isporuci sirovine sa “Šumama RS - kazali su u Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana