Извоз за петама увозу

Срна
Извоз за петама увозу

Бањалука - Вриједност трговине РС са иностранством у прва два мјесеца ове године достигла је 800,4 милиона долара, док је покривеност увоза извозом скочила на 85,4 одсто, подаци су Републичког завода за статистику.

Извоз је у спољнотрговинској размјени учествовао са 368,77 милиона, док је вриједност увоза била 431,63 милиона долара. Извоз је у односу на исти прошлогодишњи период порастао 41,8 процената, док је увоз имао раст од 28,1 одсто.

Српска је у јануару и фебруару највећи обим спољнотрговинске размјене имала са Србијом и њена вриједност је износила 111,57 милиона долара. Други партнер је Италија са којом је трговано у вриједности од 102 милиона долара.

На тржиште ЕУ истовремено је извезена роба вриједна 273,08 милиона долара и забиљежен је суфицит с обзиром на то да је вриједност увоза била 227,2 милиона. Вриједност извоза у земље ЕУ порасла је 36 одсто, а увоза за скоро 30 одсто у односу на исти период прошле године.

Економиста Душко Граковић рекао је да је висок степен покривености увоза извозом узрокован јануарским обимом спољнотрговинског пословања.

- Тада је Српска остварила значајан суфицит и извоз је био већи од увоза за око један одсто вриједности - истакао је Граковић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана