Извоз споро стиже увоз

Глас Српске
Извоз споро стиже увоз

Сарајево - Вриједност трговине БиХ са иностранством порасла је у првих девет мјесеци ове године, а позитивна вијест је да је извоз нешто брже растао од увоза иако је јаз између њихових износа и даље велики.

Према подацима које је у петак представила Спољнотрговинска комора (СТК) БиХ, спољнотрговински дефицит је у прва три квартала износио 5,201 милијарду КМ. Извоз је у истом периоду вриједио 8,334 милијарде КМ и порастао је за 16,79 одсто у односу на исти прошлогодишњи период. Увоз је имао стопу раста од 13,96 одсто и достигао је 13,535 милијарди КМ. Покривеност увоза извозом у првих девет мјесеци достигла је 61,6 одсто и на годишњем нивоу је порасла за 1,5 процената.

Белма Хасић из Сектора за макроекономски систем СТК БиХ истакла је да је највећи процентуални раст извоза у односу на прошлу годину остварен у Црну Гору, Србију и Хрватску. Код увоза највећи проценат раста забиљежен је из Русије, САД и Хрватске.

- Највећу покривеност увоза извозом остварујемо са Аустријом и Њемачком, док је најмања са Кином. Најзначајнији спољнотрговински партнер БиХ је Европска унија у коју је извезена роба вриједна 5,92 милијарде и из које је увоз вриједио 9,17 милијарди КМ. Послије ЕУ, најзначајнији спољнотрговински партнер је блок земаља потписница ЦЕФТА - навела је Хасићева.

Њена колегиница из истог сектора Амила Шехић анализирала је резултате размјене у сектору агроиндустрије и истакла да је Русија перспективно тржиште.

- Повећан је извоз воћа и поврћа у Русију на 58,6 милиона и очекујемо рекордан извоз у овој години. Ускоро очекујемо излазак на руско тржиште меса и других производа животињског поријекла. Турска је веома перспективно тржиште за агроиндустрију - рекла је Шехићева.

Директор Сектора за макроекономски систем СТК БиХ Момир Тошић нагласио је да држава мора стати иза привредника и реалног сектора и обезбиједити им услове за пословање које има њихова конкуренција у другим земљама, а посебно у окружењу са којим БиХ биљежи озбиљан дефицит.

- Поново смо у застоју када је ријеч о нашем напретку. Свјетска банка нас је на "Дуинг бизнис" листи помјерила са 79. на 86. мјесто, што је знак инвеститорима, које стално призивамо, да пословни амбијент у БиХ није оно што се очекивало и да се враћамо степеницу назад. Посебно лоша ситуација је када је ријеч о брзом увођењу у бизнис, по чему се налазимо на 175. мјесту на тој листи и посљедњи смо међу европским земљама. Наша политичка усложњеност и стална компликованост процедура, нефункционално тржиште, неефикасан правни и правосудни систем су ограничавајући фактори за бржи напредак - казао је Тошић. (Агенције)

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана