Извоз порастао више него увоз

Жељка Домазет
Извоз порастао више него увоз

Сарајево - БиХ је лани остварила извоз у вриједности од 12,258 милијарди КМ, што је више за 7,67 одсто у односу на годину дана раније, док је увоз износио 19,593 милијарде КМ, што је више за 6,21 одсто.

На презентацији спољнотрговинске размјене БиХ са свијетом у 2018. директор Сектора за макроекономски систем Спољнотрговинске коморе БиХ Момир Тошић рекао је да је укупан обим спољнотрговинске размјене повећан за 6,77 одсто, а његова вриједност износи 31,851 милијарду КМ.

- Овакве промјене резултирале су покривеношћу увоза извозом од 62,56 одсто, што је више за 1,37 одсто у односу на претходну годину, док спољнотрговински дефицит у прошлој години износи 7,335 милијарди и повећан је за 3,86 одсто у односу на 2017. годину - рекао је Тошић.

Додао је да је ЕУ и даље најзначајнији партнер БиХ у спољнотрговинској размјени јер у Европску унију буде извезен 72,1 одсто од укупног извоза, а увезено 66,2 одсто од укупног увоза, док је најзначајнији партнер по обиму спољнотрговинске размјене из ЕУ Хрватска.

Тошић је истакао да је недовољна покривеност увоза извозом од 48,4 одсто повећана у односу на 2017. годину захваљујући повећању извоза у Хрватску за 14,21 одсто, док је увоз из Хрватске повећан за 5,55 одсто.

- Други по значају спољнотрговински партнер БиХ је ЦЕФТА, гдје извозимо 17,2 одсто, а увозимо 15 одсто - рекао је Тошић и додао да БиХ остварује суфицит са свим земљама ЦЕФТА осим са Србијом и Македонијом. Према његовим ријечима, извоз је смањен у Албанију, Македонију и на самопроглашено Косово, док је увоз смањен из Молдавије и Црне Горе.

Тошић је нагласио да је у категорији осталих тржишта примијећено смањење извоза и повећање увоза, и то из Русије, САД и Кине.

Предсједник Спољнотрговинске коморе БиХ Немања Васић рекао је да ће комора у наредном периоду предложити надлежнима у БиХ мјере које би требало да буду предузете да би био повећан извоз БиХ.

- Гране које имају позитиван трговински биланс, као што су дрвна и папирна индустрија, са суфицитом од 1,2 милијарде КМ, те металски сектор са суфицитом од 120 милиона КМ требало би да промовишемо кроз сајмове како би суфицит био повећан - истакао је Васић.

Казао је да агроиндустријски сектор БиХ, који има потенцијала, биљежи дефицит, додавши да се о том питању мора радити на стандардизацији фирми како би се производи могли наћи на тржишту ЕУ. Према његовим ријечима, БиХ је лидер у региону по производњи пилећег меса, што показује да је ријеч о великом ресурсу који може да поправи спољнотрговинску размјену земље.

Шаровић

Министар спољне трговине и економских односа БиХ у техничком мандату Мирко Шаровић рекао је да су резултати солидни, охрабрујући и бољи него прошле године.

- Први пут смо у трговинском билансу прешли 16 милијарди евра, што је велики допринос. Наша економија се показала отпорнијом на околности и пословни амбијент који је важио за привреднике у прошлој години - рекао је Шаровић, истакавши да је смањен извоз челика у ЕУ због мјера ЕУ које су погодиле све земље изван Европске уније. Констатовао је да су на пословну климу утицале и мјере самопроглашеног Косова, истакавши да ће се БиХ у овој години суочити са недостатком квалитетне радне снаге која одлази.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана