Izvoz i privatna potrošnja motor ekonomskog rasta

Vedrana Kulaga
Izvoz i privatna potrošnja motor ekonomskog rasta

Sarajevo - BiH je prošle godine zabilježila ekonomski rast od oko tri odsto čemu su najviše doprinijeli izvoz i privatna potrošnja, dok je doprinos investicija i javne potrošnje bio skromniji.

Te podatke objelodanila je Direkcija za ekonomsko planiranje BiH u biltenu “Ekonomski trendovi - godišnji izvještaj”, u kojem je naglašeno da je ostvareni ekonomski rast u 2017. na nivou onog koji je zabilježen i godinu ranije.

Procijenjenu stopu ekonomskog rasta od oko tri odsto u Direkciji predstavljaju kao nastavak trenda ekonomskog oporavka u BiH koji je u najvećoj mjeri posljedica povoljnih ekonomskih kretanja u zemljama EU i u nešto manjoj mjeri u zemljama regiona.

Ekonomski rast u zemljama EU u 2017. godini iznosio je 2,4 odsto u odnosu na godinu ranije, dok je stopa rasta u zemljama zapadnog Balkana dostigla 2,5 odsto.

Podaci Direkcije za ekonomsko planiranje govore da je u BiH ostvaren rast fizičkog obima industrijske proizvodnje od 3,1 odsto koji je pratio povećanje broja zaposlenih u industrijskom sektoru.

- Ovo predstavlja nastavak trenda rasta iz prethodne godine i uglavnom je posljedica povoljnog međunarodnog ekonomskog okruženja u zemljama EU i regiona - kazali su u Direkciji.

Naglasili su da su ekonomska dešavanja u BiH bila u znaku spoljnog sektora gdje se posebno ističe robna razmjena sa svijetom.

- BiH je u 2017. godine zabilježila dvocifrene stope rasta ukupne robne razmjene, izvoza i uvoza robe. Povećanje izvozne tražnje i cijena izvoznih proizvoda (metali i energenti) rezultirali su povećanjem robnog izvoza od 17,4 odsto u odnosu na godinu ranije - kazali su u Direkciji.

Ekonomski analitičar Zoran Pavlović smatra da je, ipak, ekonomija u BiH još dosta slaba ako se uzme u obzir opšte ekonomsko-socijalno stanje.

  • Treba nam još novih radnih mjesta, investicija i projekata jer je ovo još nisko kada se uzme BDP po stanovniku  - rekao je Pavlović. Ostvarena stopa ekonomskog rasta u 2017. godine potvrdila je i ranije prognoze domaćih i međunarodnih finansijskih institucija.

Struja

Direkcija za ekonomsko planiranje je navela da je ostvarena stopa rasta fizičkog obima proizvodnje u periodu 2017/2016. manja u odnosu na rast iz 2016/2015. godine, što je posljedica slabljenja proizvodnje struje na godišnjem nivou od oko četiri odsto. Na to je, kažu, uticala nepovoljna hidrološka situacija jer je u hidroelektranama smanjena proizvodnja i do 30 odsto.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana