Извоз достигао 650 милиона евра

Срна
Извоз достигао 650 милиона евра

Сарајево - Министар спољне трговине и економских односа БиХ Мирко Шаровић изјавио је да је извоз текстила, коже и обуће из БиХ достигао 650 милиона евра и спада по важности у пету привредну грану БиХ.

Уочи одржавања округлог стола о теми "Стање и перспективе у текстилној и кожарско-прерађивачкој индустрији у БиХ - унапређење пословног амбијента хармонизацијом царинских прописа и царина у БиХ са царинама у ЕУ", Шаровић је изразио наду да ће ова грана, када је у питању извоз, за двије до три године, бити трећа по важности.


Он је подсјетио да је Министарство, заједно са другим партнерима, прије четири године поднијело велики терет и промовисало закон о царинској тарифи, односно одлуку о суспензији царинских стопа и њиховом смањењу, посебно за текстилце, кожаре и обућаре у БиХ, додавши да се то показало као јако битна одлука.

"Много је чинилаца који утичу на развој и напредак у овој грани привреде у БиХ, а један од њих је и ресорно министарство. Ту су и ентитетска министарства, затим пореска политика, политика запошљавања, а Министарство може да помогне када је у питању царинска политика, заједно са коморским системом и Управом за индиректно опорезивање БиХ", истакао је Шаровић.

Према његовим ријечима, издејствована је суспензија царинских стопа, односно уједначавање са оним у ЕУ за оне тарифне линије за које су коморе у БиХ, односно компаније, тражиле, тако да је уштеда по том основу на годишњем нивоу за прошлу годину износила око пет милиона КМ.

"Привредници ове гране привреде траже да умјесто привремене суспензије на годишњем нивоу ова мјера буде трајна и да имају сталне бенефите, те да се захтјеви на годишњем нивоу не обнављају, што је оправдано", рекао је Шаровић, додавши да о томе одлучује више институција, а посљедња је Парламентарна скупштина БиХ.

Када је ријеч о стимулацијама за извоз ове гране, Шаровић је подсјетио да је то у надлежности ентитета, кантона и општина.

Предсједник Асоцијације текстила, одјеће, коже и обуће при Спољнотрговинској комори БиХ Радован Пазуровић рекао је да је ова грана привреде нискоакумулативна, али изразито радно-интензивна, те изразио наду да ће она у скорије вријеме бити подигнута на један већи степен и бити конкурентнија, те у БиХ "довести један дио посла, који се обавља у свијету".

Он је апеловао да се ради у правцу изједначавања царинских стопа са ЕУ, наводећи примјер да је за ђон који долази из Кине у Њемачку царинска стопа три одсто, а када тај исти производ долази у БиХ, она износи 15 одсто.

Када су стимулације у питању, Пазуровић је рекао да их привредници не очекују, али да очекују да се смање доприноси који износе 65 одсто и коче ову грану привреде, те је чине мање конкурентном у ЕУ.

Предсједник Спољнотрговинске коморе БиХ Бруно Бојић рекао је да је ова грана привреде за шест година остварила биланс већи од седам милијарди КМ.

"На данашњем округлом столу покушаћемо да нашим привредним субјектима, првенствено произвођачима, обезбиједимо несметану конкурентност, а тиме и побољшамо све услове", истакао је Бојић.

Према његовим ријечима, привредници ће изложити шта то треба учинити када су у питању измјене и допуне легислативе у БиХ да би били конкурентнији на страном тржишту.

На овом округлом столу, који је организовала Спољнотрговинска комора БиХ, поред представника привредника, комора, ресорног министарства, присуствују и представници Управе за индиректно опорезивање БиХ, те других заинтересованих институција.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана