Извјештај Свјетске банке аларм властима да дижу привреду

Маријана Миљић
Извјештај Свјетске банке аларм властима да дижу привреду

Бањалука - Назадовање БиХ на листи "Дуинг бизнис", коју на основу лакоће пословања креира Свјетска банка, представља аларм за узбуну и позив властима да што прије предузму потребне мјере за побољшање ситуације у привреди.

Инвеститори, привредници и економисти забринути су након објављивања "Дуинг бизнис" листе за 2018. годину која је показала да је БиХ по лакоћи пословања назадовала за пет мјеста у односу на претходну годину и налази се на 86. позицији.

- Забрињавајућа је чињеница да се БиХ по лакоћи пословања и пословном амбијенту налази на самом зачељу листе европских земаља. Извјештај је аларм за акцију. Власти на свим нивоима треба да одлучније крену у реализацију реформи. На то указује актуелна економска ситуација и низак ниво страних улагања, запослености, стандард и куповна моћ становништва, те негативна демографска кретања. Свака нова мјера требало би да буде повољнија, а не неповољнија за предузећа - саопштио је Савјет страних инвеститора.

Са страним инвеститорима су сагласни и домаћи привредници који истичу да стално указују на тежак пословни амбијент и огромне намете с којима се суочавају.

- Упркос томе, власти ништа не раде у вези са тим. Имамо компликовану процедуру добијања дозвола, а реформа јавне управе још није завршена. Општине и остали нивои власти суочени су са проблемом пуњења буџета, што изискује нове приходе, а ако желимо праве иностране и домаће инвестиције, треба смањити велики број плаћања и давања са којима се суочавамо - казао је потпредсједник Спољнотрговинске коморе БиХ Немања Васић.

Истиче да је посљедица лошег амбијента у привреди и одлив радне снаге због чега су поједини привредници суочени са недостатком радника.

- Годинама нису стизале инвестиције и није било запошљавања. Млади губе стрпљење и одлазе. Перспектива нам није ружичаста - казао је Васић.

Економисти наводе да су стручњаци Свјетске банке у извјештају дали дијагнозу за БиХ и да би сви нивои власти требало да се позабаве оним што је написано у извјештају.

- Треба да раде на рјешавању проблема који су наведени у извјештају ако желе да идуће године задржимо исту позицију, а не да додатно назадујемо. Нажалост, живимо у амбијенту у којем и када добијемо дијагнозу, нико не осјећа потребу и обавезу да нешто уради. Нико се не сматра одговорним - казао је економиста Зоран Павловић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана