Израелци нуде 92, Арселор Митал 63,6 милиона КМ

Маријана Миљић
Израелци нуде 92, Арселор Митал 63,6 милиона КМ

Бањалука - "Израел инвестмент група" понудила је 92 милиона, а "Арселор Митал" 63,6 милиона марака за већински пакет акција у Руднику жељезне руде (РЖР) "Љубија" из Приједора.

У Министарству индустрије, енергетике и рударства РС ове седмице су отворене нове понуде за акције, чији је власник Влада РС. Понуде које су стигле 16. марта је објелоданио портал "цапитал.ба".

Израелци су доставили конкретнију и финансијски бољу понуду, која је у односу на претходну повећана за чак 32 милиона, док је "Арселор Митал" своју понуду побољшао за 3,6 милиона КМ.

"Израел инвестмент група" у понуди наводи да у РЖР "Љубија" планира да инвестира 65 милиона КМ у наредне три године, укључујући оснивање одјељења за истраживање и развој, с циљем увођења нових технологија. Ова компанија обавезала се и да ће задржати постојећи број радника који имају уговор на неодређено вријеме и да ће у трогодишњем периоду на неодређено запослити још 320 радника. Навели су и да ће задржати постојећу дјелатност рудника и његових заједничких предузећа и да ће проширити дјелатност на транспорт и вађење глине.

Израелска компанија је изразила спремност да уплати депозит након што Народна скупштина РС да сагласност на одлуку Владе о избору купца. Навели су и да су спремни да дају безусловну банкарску гаранцију, наплативу на први позив, која би износила минимално 20 одсто од вриједности инвестиције.

"Арселор Митал" у понуди наводи да ће у модернизацију и развој лежишта Омарска, Тамошница и Љубија у наредних десет година инвестирати 63 милиона КМ. У овој компанији су се обавезали да ће задржати постојећи број радника и запослити до 300 нових, у зависности од захтјева тржишта и рударског плана, те да ће задржати и проширити постојеће профитабилне дјелатности.

"Арселор Митал" није доставио гаранције ни за понуду нити за добро извршење посла, јер сматрају да то није потребно, с обзиром на то да у РС послују 13 година, али су навели и да су спремни да то питање размотре уколико Влада буде захтијевала гаранцију.

Министар индустрије, енергетике и рударства РС Петар Ђокић није могао да потврди детаље нових понуда, наводећи да су оне побољшане, посебно у дијелу који се односи на цијену акција.

- Влада није данас разматрала понуде, јер су отворене 20. марта, али ће их сигурно врло брзо разматрати. Нисмо спремни да излазимо са тим приједлогом на наредну сједницу Народне скупштине, која почиње 28. марта, тако да ће то питање бити разматрано на сљедећој сједници, а до тада ће бити извршен детаљан увид у понуде и биће обављене консултације са понуђачима. Потребна су појашњења дијелова понуда - рекао је Ђокић и додао да Влада није била задовољна раније достављеним понудама.

Раније понуде

Влада је два пута повлачила понуде са дневног реда Народне скупштине РС, након чега су се "Израел инвестмент група" и "Арселор Митал" одлучили да доставе и трећу.

У првој понуди Израелци су нудили 53 милиона, а "Арселор Митал" 29 милиона КМ. Након тога обје компаније су повећале своје понуде на 60 милиона КМ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана