Избори оборили страна улагања за 61,5 милиона

Маријана Миљић
Избори оборили страна улагања за 61,5 милиона

Бањалука - Директне стране инвестиције у првом кварталу ове године у БиХ износиле су 219,7 милиона марака, што је пад за 28 одсто у односу на исти квартал прошле године.

Показују то прелиминарни подаци Агенције за унапређење страних инвестиција у БиХ (ФИПА). Ти показатељи говоре нам да странци поново бјеже од улагања на домаћем тржишту иако је прошла година била једна од најбољих са 780 милиона КМ директних страних инвестиција.

- Досадашња пракса је показала да први квартал скоро увијек, изузев прошле године, углавном биљежи пад прилива страног капитала, док друго и треће тромјесечје имају раст инвестиција. Треба имати на уму чињеницу да се ове године одржавају избори у БиХ и да страни инвеститори помно прате политичка дешавања у земљи, испитују терен због запаљиве политичке реторике, чији је циљ придобијање гласача. Изборна година и запаљива политичка реторика увијек утичу на динамику инвестиција у земљи и страни инвеститори су опрезнији и одгађају доношење одлука о инвестирању и реализацији пројеката до окончања избора - истакли су у ФИПА.

Нагласили су да су нови инвеститори који тек долазе у БиХ добро обавијештени о политичким турбуленцијама у земљи и они у изборној години само прикупљају информације о потенцијалима, анализирају и обилазе терен за будуће инвестиције.

- Такође, у изборној години примат се даје политичким темама, а не економским, тако да ћемо ми бити задовољни ако забиљежимо прилив страних улагања на нивоу четворогодишњег просјека - навели су у ФИПА.

Са њиховим ставом слажу се и економисти који наводе да ће дефинитивно бити настављен даљи пад страних улагања у БиХ.

  • Домаће тржиште има тренд смањења иностраних улагања у посљедњој деценији, ако изузмемо 2017. годину. Избори ће свакако ове године утицати на додатни пад страних улагања, али, генерално, ми имамо врло мала инострана улагања јер политичка ситуација у земљи одбија инвеститоре. Они свој новац не желе да улажу тамо гдје је несигурно, а то је тренутно тржиште БиХ - казао је члан Удружења економиста РС SWOT Предраг Дудуковић и додао да БиХ може привући стране инвеститоре само ако направи заокрет у политици те да растерети предузећа великог броја намета које плаћају.

Улагања по дјелатностима

Према прелиминарним подацима ФИПА, највеће стране инвестиције лани су забиљежене у дјелатностима производње базних метала и то у износу од 48,8 милиона марака.

- Затим слиједи трговина на велико, осим трговине моторним возилима гдје су стране инвестиције износиле 31 милион марака, док се на трећем мјесту налази пословање са некретнинама у које је уложено 9,4 милиона КМ - навели су у ФИПА.

Земље из којих је стигло највише инвестиција у првом кварталу (у КМ)

* 57,6 милиона - Швајцарска

* 19,8 милиона - Хрватска

* 6,5 милиона - Велика Британија

* 5,6 милиона - Уједињени Арапски Емирати

* 5 милиона - Холандија

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана