Iz Hrvatske u SAD sa Er Srbijom?

Slobodna Dalmacija
Iz Hrvatske u SAD sa Er Srbijom?

Beograd - Dok Kroacija erlajnz spava poslovnim zimskim snom, kompanija Er Srbija žestoko cilja na hrvatsko tržište, ali i dalje, preko okeana, piše Slobodna Dalmacija.

Kako taj list saznaje, vlasnici beogradske avio kompanije, Etihad ervejz iz Ujedinjenih Arapskih Emirata, razmatra mogućnost da se u drugoj polovini 2015. godine uvede avionska linija Split – Njujork, ali preko Beograda.

U upravi srpske kompanije za sada ne žele o tome previše da govore, piše Slobodna Dalmacija i dodaje da očekivano treba razmotriti sve računice takvog interkontinentalnog poduhvata, ali i prije prvog leta dobiti sve potrebne dozvole vazduhoplovnih vlasti SAD-a.

"Kada je riječ o našim prekookeanskim letovima, u toku je ispitivanje izvodljivosti projekta i već smo više puta javno saopštili da se nadamo da ćemo moći uspostaviti letove do kraja 2015. godine. Međutim, još uvijek je rano za neke konkretnije najave", kažu iz Er Srbije.

Avioni s beogradskog Surčina od leta iduće godine leteće svakodnevno prema Resniku, Dubrovniku i Puli, a dvaput dnevno i za Zagreb.

Srbija je, inače, dobila dozvolu za direktne letove do sjevernoameričkog kontinenta od druge polovine 2015. godine. Međutim, linije do gradova u SAD-u moraju pričekati i dodatne procjene američkih vlasti.

Prvi korak prema direktnim letovima za SAD poslije 20 godina ne znači da je to kraj posla. Kompanije i aerodromi s kojih bi poletjali avioni, u ovom slučaju Split i Beograd, prolaze dodatne provjere.

Čeka se i zeleno svjetlo američkog ministarstva prevoza, koje procjenjuje ekonomsku opravdanost, ali i eventualni sukob interesa s kompanijama iz SAD-a. Posljednji korak je potvrda za avione koji moraju ispunjavati uslove za prekookeanske letove, ali budući da vlasnik Er Srbije raspolaže s ozbiljnim kapitalom, to neće biti ni najmanji problem, piše Slobodna Dalmacija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana