Internet podiže imidž i profit firmi u RS

Vedrana Kulaga
Internet podiže imidž i profit firmi u RS

Banjaluka - Preduzeća u RS sve više koriste moderne informaciono-komunikacione tehnologije u poslovanju, ali i društvene mreže, što im olakšava rad i omogućava praćenje novih trendova u svijetu biznisa.

Rezultati istraživanja o informaciono-komunikacionim tehnologijama u preduzećima, koje je sproveo Republički zavod za statistiku, pokazuju da je ove godine u odnosu na prethodnu više firmi koje imaju sajtove, koje koriste računare, ali i društvene mreže za promociju svojih proizvoda i usluga. Istraživanjem je utvrđeno da svako preduzeće koristi računar u poslovanju, a gotovo sva imaju i pristup internetu. Veb-sajt posjeduje 65,6 odsto firmi, što je za tri odsto više nego lani, dok u skoro polovini preduzeća zaposleni imaju mogućnost daljinskog pristupa službenoj elektronskoj pošti, dokumentima i aplikacijama. Usluge javne administracije putem interneta koristi 93 odsto preduzeća, što je za dva odsto manje u odnosu na 2016. godinu. U odnosu na prethodnu godinu oko pet odsto više preduzeća plaća oglašavanje na internetu.

Korišćenje računara, pristup internetu, posjedovanje veb-sajta najzastupljenije je kod preduzeća iz oblasti informisanja i komunikacija. Najmanja zastupljenost veb-sajta je kod preduzeća koja se bave saobraćajem, skladištenjem i vezama - 38,4 odsto.

Rezultati istraživanja pokazuju i da dobar dio firmi poslovanje ili dio njega seli na internet. U toku prethodne godine 11,6 odsto preduzeća primalo je porudžbine za proizvode ili usluge putem veb-sajta ili aplikacija za onlajn prodaju, dok ih je čak 96 odsto slalo narudžbe putem veb-sajta ili aplikacija za prodaju putem interneta.

Mnoga preduzeća su priliku za bolju promociju pronašla i na društvenim mrežama. Taj alat u poslovanje koristilo je oko 30 odsto preduzeća, a u 73,4 odsto slučajeva to se odnosilo na reklamiranje, dok je na drugom mjestu saradnja sa poslovnim partnerima. Korišćenje društvenih mreža najzastupljenije je kod velikih preduzeća i onih koja se bave informisanjem i komunikacijama.

Predsjednik Unije udruženja poslodavaca RS Dragutin Škrebić kaže da je poslovanje nezamislivo bez korišćenja savremenih tehnologija.

- Ko to ne koristi i ne može opstati na tržištu. Poslovati bez interneta danas nije moguće ni kada se radi o najjednostavnijim poslovima, jer je vrijeme takvo da zahtijeva dostupnost 24 časa, korišćenje elektronske pošte, sajtova i aplikacija. Smatram da u tom pogledu ne zaostajemo mnogo za evropskim i svjetskih zemljama - rekao je Škrebić.

Istraživanje je pokazalo i da u Srpskoj 18 odsto preduzeća zapošljava IKT stručnjake, koji imaju sposobnost da razvijaju, održavaju i upravljaju tim sistemima, dok u 82 odsto preduzeća te funkcije najčešće obavljaju spoljna lica. Najviše stručnjaka je, kako je i očekivano, zaposleno u preduzećima koja se bave informisanjem i komunikacijama - čak 84,5 odsto.

Kupci još vjeruju u tradiciju

Istraživanje je pokazalo da se ponašanje i navike onlajn kupaca nisu bitnije promijenili u 2017. godini. Stanovnici u RS putem interneta najčešće kupuju odjeću i sportske proizvode (56,8 odsto).

- Nešto više od 70 odsto kupaca putem interneta imalo je jednu ili dvije narudžbe, a 67,5 odsto njih potrošilo je do 200 KM u te svrhe. Pristalice direktne trgovine i u 2017. godini su mnogo brojnije od kupaca robe i usluga putem interneta. Najvažniji razlozi za to su mogućnost da se proizvod vidi, navika ili lojalnost prodavnici i nedostatak povjerenja u onlajn trgovanje - pokazuju podaci istraživanja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana