Интал исплатио само десетину дуга

Маријана Миљић
Интал исплатио само десетину дуга

Милићи - Окружни привредни суд у Источном Сарајеву закључио је стечај над фабриком монтажних кућа "Интал" из Милића, а потраживања према највећем дијелу повјерилаца нису измирена.

Пријављена потраживања повјерилаца ове фабрике, у којој је стечај трајао скоро пет година, износила су 8,81 милион, а признато је 7,08 милиона КМ. На разлучне повјериоце односи се 3,47 милиона, док су у општи исплатни ред сврстани повјериоци чија су дуговања тешка 3,36 милиона КМ. У вишем исплатном реду, међу којима су и радници, налазе се повјериоци којима "Интал" дугује 239.760 КМ.

Од продаје имовине фабрике, закупа, ПДВ-а, провизије и позајмица на рачун се у току стечајног поступка слило 1,12 милиона КМ. Од тога износа на трошкове стечаја отишло је 382.907, након чега је за расподјелу повјериоцима остало свега 742.711 марака.

- Повјериоцима вишег исплатног реда, у који су сврстани и радници, измирено је 63,06 одсто потраживања. Разлучним повјериоцима, односно Новој банци Бањалука намирено је 24,04 одсто дуга, а Пореској управи РС 4,58 одсто. Дуговања према повјериоцима општег исплатног реда нису измирена, јер није било новца - казао је стечајни управник "Интала" Млађен Петковић.

Потраживања је могло да наплати више од половине повјерилаца да је имовина "Интала" продата по процијењеној вриједности од четири милиона КМ.

- На крају је та имовина продата за ситно Новој банци за свега око 700.000 марака. Лицитације су се редале као на траци и тиме је и падала и вриједност имовине. Имовина је била сачувана и у добром стању, али смо били приморани да јој обарамо цијену - казао је Петковић.

Због нагомиланих обавеза и вишемјесечне неликвидности Окружни привредни суд у Источном Сарајеву је почетком октобра 2012. године покренуо стечај у милићком "Инталу".

Тужба

Окружни привредни суд у Источном Сарајеву овластио је Млађена Петковића да након закључења стечајног поступка настави парнични поступак у спору против Министарства рада и борачко-инвалидске заштите РС.

- "Интал" је ангажовало Министарство рада и борачко-инвалидске заштите за одређене радове прије отварања стечаја. Међутим, нису на вријеме исплатили новац, због чега је покренута тужба против њих. Овај поступак је још у току и ако добијемо тужбу, организоваћемо додатну диобу - казао је Петковић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана