Inovacijama ojačati privredu

Milijana Latinović
Inovacijama ojačati privredu

Banjaluka - Privreda i naučna zajednica treba da se čvršće povežu s ciljem da se inovacijama poveća konkurentnost preduzeća na tržištu.

Poručeno je to juče sa šestog međunarodnog naučno-stručnog skupa “Tehnološke inovacije - generator privrednog razvoja” koji je održan u Privrednoj komori RS u Banjaluci.

Organizatori ovog skupa su istakli da je iz godine u godinu sve manje naučnih radova i inovacija, ali da ipak u Srpskoj postoje preduzeća koja prepoznaju dobru ideju i u saradnji sa inovatorima uspijevaju da je sprovedu u djelo.

- Ove godine biće predstavljena 23 rada. Cilj je da se poveća konkurentnost privrede kroz tehnološke inovacije, jer to je recept za uspjeh i u zemljama u okruženju. Težimo ka tome da se poveća broj naučno-istraživačkih radova primjenjivih u praksi - rekao je direktor Sektora granskih udruženja u Privrednoj komori RS Pero Ćorić.

Dodao je da su privrednici veoma zainteresovani za inovacije, te da su domaća privredna društva uglavnom mala i srednja preduzeća koja nemaju mogućnosti da samostalno finansiraju razvoj i opremaju laboratorije.

- Trebamo napraviti sponu između nauke i privrede, kako bi imali kvalitetne proizvode, visoku tehnologiju i obrazovane ljude, jer to je ono što i evropsku i svjetsku privredu vuče naprijed - rekao je Ćorić.

Predsjednik Saveza inovatora RS Milovan Bajić podsjetio je da se ovaj skup organizuje svake dvije godine, te da je na proteklim manifestacijama predstavljeno ukupno 170 radova 242 autora. 

- Među njima ima pojedinaca koji su uspješno realizovali svoje ideje, osnovali preduzeća i zaposlili određen broj radnika. Istakao bih inovatora Miroslava Tešića iz Kotor Varoša koji je napravio vertikalnu turbinu i zahvaljujući partnerima iz Njemačke uspješno radi na njihovom tržištu - rekao je Bajić i naglasio da je najviše inovacija iz oblasti mašinstva, građevine, medicine i poljoprivrede.

Direktor Virtuelnog naučno-istraživačkog instituta za primjenu prirodnih materijala u poljoprivredi i ishrani “Vinis” Slavko Crnić, koji je proglašen za najboljeg inovatora u 2017. godini, predstavio je bezglutensko pšenično, raževo i speltino brašno i vlatkovački sir, a među njegovim inovacijama je i ekološko mineralno đubrivo.

- Imamo više od 200 proizvoda i sve što radimo veoma je traženo na tržištu. Institut za istraživanje prirodnih materijala smo  osnovali još 2012. godine, a najveći problem trenutno nam je nedostatak kapaciteta - rekao je Crnić.

Naučno-stručni skup su organizovali Privredna komora RS, Savez inovatora i Republička agencija za razvoj malih i srednjih preduzeća.

 Formiranje centra

Pero Ćorić je istakao da je Privredna komora predložila formiranje naučno-istraživačkog centra koji bi bio isključivo u funkciji privrede i gdje bi se razvijali novi proizvodi i nove tehnologije.

- Nadamo se da će Vlada RS uzeti u obzir ovu inicijativu prilikom izrade programa ekonomske politike za iduću godinu - rekao je Ćorić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana