Иновацијама ојачати привреду

Милијана Латиновић
Иновацијама ојачати привреду

Бањалука - Привреда и научна заједница треба да се чвршће повежу с циљем да се иновацијама повећа конкурентност предузећа на тржишту.

Поручено је то јуче са шестог међународног научно-стручног скупа “Технолошке иновације - генератор привредног развоја” који је одржан у Привредној комори РС у Бањалуци.

Организатори овог скупа су истакли да је из године у годину све мање научних радова и иновација, али да ипак у Српској постоје предузећа која препознају добру идеју и у сарадњи са иноваторима успијевају да је спроведу у дјело.

- Ове године биће представљена 23 рада. Циљ је да се повећа конкурентност привреде кроз технолошке иновације, јер то је рецепт за успјех и у земљама у окружењу. Тежимо ка томе да се повећа број научно-истраживачких радова примјењивих у пракси - рекао је директор Сектора гранских удружења у Привредној комори РС Перо Ћорић.

Додао је да су привредници веома заинтересовани за иновације, те да су домаћа привредна друштва углавном мала и средња предузећа која немају могућности да самостално финансирају развој и опремају лабораторије.

- Требамо направити спону између науке и привреде, како би имали квалитетне производе, високу технологију и образоване људе, јер то је оно што и европску и свјетску привреду вуче напријед - рекао је Ћорић.

Предсједник Савеза иноватора РС Милован Бајић подсјетио је да се овај скуп организује сваке двије године, те да је на протеклим манифестацијама представљено укупно 170 радова 242 аутора. 

- Међу њима има појединаца који су успјешно реализовали своје идеје, основали предузећа и запослили одређен број радника. Истакао бих иноватора Мирослава Тешића из Котор Вароша који је направио вертикалну турбину и захваљујући партнерима из Њемачке успјешно ради на њиховом тржишту - рекао је Бајић и нагласио да је највише иновација из области машинства, грађевине, медицине и пољопривреде.

Директор Виртуелног научно-истраживачког института за примјену природних материјала у пољопривреди и исхрани “Винис” Славко Црнић, који је проглашен за најбољег иноватора у 2017. години, представио је безглутенско пшенично, ражево и спелтино брашно и влатковачки сир, а међу његовим иновацијама је и еколошко минерално ђубриво.

- Имамо више од 200 производа и све што радимо веома је тражено на тржишту. Институт за истраживање природних материјала смо  основали још 2012. године, а највећи проблем тренутно нам је недостатак капацитета - рекао је Црнић.

Научно-стручни скуп су организовали Привредна комора РС, Савез иноватора и Републичка агенција за развој малих и средњих предузећа.

 Формирање центра

Перо Ћорић је истакао да је Привредна комора предложила формирање научно-истраживачког центра који би био искључиво у функцији привреде и гдје би се развијали нови производи и нове технологије.

- Надамо се да ће Влада РС узети у обзир ову иницијативу приликом израде програма економске политике за идућу годину - рекао је Ћорић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана