Industrija mesa obuzdala deficit

Marina Čigoja
Industrija mesa obuzdala deficit

Sarajevo - Izvoz u devet mjeseci ove godine povećan je za 4,2 odsto, dok je uvoz smanjen za jedan odsto, ali je i pored toga BiH ostvarila ogroman spoljnotrgovinski deficit, koji je na kraju septembra iznosio 5,101 milijardu KM.

BiH je, prema podacima Agencije za statistiku BiH, u prva tri kvartala ove godine izvezla robu vrijednu 6,689 milijardi, dok je uvoz dostigao 11,790 milijardi KM. Pokrivenost uvoza izvozom je blago porasla na 56,7 odsto.

Najveći doprinos rastu izvoza dao je eksport hrane i životinja, koji je ojačao za 32,4 odsto. Najznačajniju ulogu u ovom sektoru imao je izvoz mesa i mesnih prerađevina, koji je, nošen plasmanom smrznutog goveđeg mesa u Tursku, povećan za čak 137,3 odsto u odnosu na isti period 2014. godine.

- Izvoz ovih proizvoda za devet mjeseci iznosio je 120,8 miliona, a samo u septembru je vrijedio 15,77 miliona KM - navodi Agencija za statistiku.

Pomaci su zabilježeni i u izvozu voća i povrća, koji je porastao za 30,6 odsto, a slijede duvan sa rastom od 25,9 odsto i žitarice i proizvodi od žitarica od 11,8 odsto. S druge strane, efekti deblokade izvoza mlijeka i mliječnih proizvoda u Evropsku uniju, do koje je došlo polovinom septembra, još nisu vidljivi, pa je plasman mliječnih proizvoda i jaja u inostranstvo pao za 1,9 odsto.

Potpredsjednik Područne privredne komore Banjaluka Ranko Topić kaže da postoje pozitivni trendovi u spoljnotrgovinskoj razmjeni, ali da zabrinjava konstantno veliki deficit.

- Najveći problem je visok deficit. Zbog toga novac odlazi iz BiH i doprinosi nelikvidnosti i nemogućnosti izmirivanja obaveza na domaćem tržištu. Deficit je posljedica lošeg stanja u privredi i procesa privatizacije koji nije omogućio opstanak i stvaranje preduzeća koja imaju mogućnost za veći izvoz. To su dugoročne posljedice i sigurno je da će trebati mnogo vremena da u BiH budu izgrađeni kapaciteti koji će imati veći plasman na inostrano tržište - naglasio je Topić.

Govoreći o izvozu mlijeka i mliječnih proizvoda, on očekuje rast nakon što je otvoreno tržište EU.

- I za to će, međutim, trebati vremena. Mi smo već bili prisutni na tržištu Hrvatske, ali činjenica je da kada izgubite neko tržište treba vremena da ono bude vraćeno - rekao je Topić.

Kada je u pitanju uvoz značajno povećanje je zabilježeno kod automobila za 7,1 odsto. Vrijednost uvezenih vozila iznosila je 774,3 miliona KM.

Naftni derivati

Prema podacima Agencije za statistiku BiH za devet mjeseci ove godine došlo je do pada vrijednosti uvoza i izvoza nafte i naftnih derivata. Izvoz je smanjen 46,5 odsto, a uvoz za 24,1 odsto. To je posljedica pada cijene nafte na svjetskom tržištu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana