Industrija jača, agrar u ponoru

Marina Čigoja
Industrija jača, agrar u ponoru

Banjaluka - Bruto domaći proizvod (BDP) RS porastao je u 2014. za 0,2 odsto u odnosu na prethodnu godinu, podaci su Republičkog zavoda za statistiku.

Najveći rast BDP-a lani je ostvaren u prerađivačkoj industriji od 5,9 odsto, dok je najveći pad zabilježen u poljoprivredi, šumarstvu i ribolovu i iznosio je 5,2 odsto. Pored prerađivačke industrije, značajniji rast zabilježen je u građevinarstvu za 4,9 odsto.

Direktor Sektora granskih udruženja u Privrednoj komori RS Pero Ćorić kaže da je dobro da je prerađivačka industrija u 2014. godini imala rast na godišnjem nivou i pored svih nedaća koje su firme imale zbog poplava. On ističe da je u 2012. godini zabilježen veliki pad u prerađivačkoj industriji, tako da su i osnove za poređenje u 2013. i prošloj godini bile male.

- Isto se može reći i za poljoprivredu. I tu je bila niska osnova za poređenje, ali ona se, nažalost, nije uspjela ni oporaviti. Poslije blagog oporavka u 2013. čitavu prošlu godinu obilježio je pad u poljoprivredi. Razlog negativnih trendova vjerovatno su posljedice poplava, ali i drugi faktori poput ulaska Hrvatske u EU i gubitak tog tržišta, s obzirom na to da su pooštreni uslovi za izvoz - naglasio je Ćorić.

On je istakao da s obzirom na sve probleme treba biti zadovoljan i sa minimalnim rastom BDP-a u prošloj godini.

- To jeste malo povećanje, ali je ohrabrujuće jer nije došlo do pada. U ovoj godini bi trebalo nastaviti donošenje novih zakona koji bi olakšali poslovanje, ali ne u smislu da jedni donose rasterećenje, a da se drugim zakonima i eventualnim povećanjem cijene struje to rasterećenje anulira - kaže Ćorić.

Izvršni direktor Udruženja ekonomista RS SWOT Saša Grabovac je istakao da je ohrabrujući rast prerađivačke industrije.

- To predstavlja pravi i zdravi rast. On treba da bude podstrek i nosiocima vlasti da prerađivačkom sektoru obezbijede još bolje uslove. Tome u prilog ne ide najavljeno poskupljenje struje, tako da bi trebalo još jednom razmisliti o tome kako pozitivni pokazatelji, koji jesu ohrabrujući, ali su i krhki, ne bi bili ugroženi. Vrlo lako možemo iz pozitivne otići u negativnu zonu, ako ne budemo dalje radili na poboljšanju poslovnog ambijenta i smanjenju nameta sa kojima se suočavaju privrednici - naglasio je Grabovac.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana