Industrija i turizam pokretači privrednog rasta

Milijana Latinović
Industrija i turizam pokretači privrednog rasta

Banjaluka - Industrijska proizvodnja, te saobraćaj, trgovina i turizam dali su najveći doprinos rastu bruto domaćeg proizvoda (BDP) u Srpskoj u trećem kvartalu prošle godine, koji je u tom periodu porastao za 3,8 odsto u odnosu na isti period 2017. godine.

Prema podacima Republičkog zavoda za statistiku, to je 17. uzastopno tromjesečje u kojem je zabilježen realan rast BDP-a.

- Najveći doprinos ukupnom rastu BDP-a dale su djelatnosti koje su bile pokretači rasta i u godini prije, a to su industrijska proizvodnja s učešćem od 19,3 odsto i trgovina, saobraćaj i turizam s oko 16,5 odsto učešća u BDP-u - naveli su iz Zavoda za statistiku.

Statistika pokazuje da je bruto dodata vrijednost realno bila veća u oblasti trgovine na veliko i malo, opravka motornih vozila, motocikala, saobraćaj i skladišćenje, zatim djelatnostima pružanja smještaja, pripreme i posluživanja hrane, te u hotelijerstvu i ugostiteljstvu za 6,8 odsto. Navode da su privreda, šumarstvo i ribolov zabilježili rast od 5,8 odsto, građevinarstvo za 4,5 odsto, dok je u sektorima vađenja ruda i kamena, prerađivačkoj industriji, proizvodnji električne energije i snabdijevanju vodom za tri odsto.

Direktor Sektora granskih udruženja u Privrednoj komori RS Pero Ćorić ističe za "Glas Srpske" da je najveći doprinos rastu u oblasti industrijske proizvodnje dala proizvodnja namještaja, mašina i električne energije.

- Rastao je i izvoz i uvoz, a generalno robna razmjena za 11 mjeseci lani bila je veća za 577 miliona u odnosu na isti period 2017. godine, dok je ostvaren izvoz u vrijednosti većoj od tri milijarde, što govori o tome da su domaća preduzeća značajno poboljšala svoju poziciju na tržištu, te da i u idućem periodu možemo očekivati značajan rast, pod uslovom da ne bude nekih nepredviđenih opterećenja - rekao je Ćorić. On kaže da se u ovoj godini očekuje značajno rasterećenje privrede, što bi trebalo dovesti do povećanja plata, a zatim i javne potrošnje i ukupnih prihoda.

- To je pozitivan točak koji treba da se zavrti kako bi privreda krenula uzlaznom putanjom. Moramo ojačati realni sektor - istakao je Ćorić.

Statistika pokazuje da je u prvom kvartalu prošle godine BDP porastao za 3,3 odsto, a u drugom za 3,6 odsto u odnosu na iste periode u 2017. godini.

Javni prihodi

Pero Ćorić je istakao da je za svaku pohvalu i naplata javnih prihoda, koja je lani povećana za skoro 100 miliona.

- To pokazuje da je privreda u blagoj fazi oporavka, a i da je povećana finansijska disciplina - rekao je Ćorić.

*Rast BDP-a u trećem tromjesečju 2018. u odnosu na isti period 2017. u regionu

2,8% Hrvatska

3,0% FBiH

3,0% Makedonija

3,8% Srbija

4,8% Slovenija

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana