Индустрија и туризам покретачи привредног раста

Милијана Латиновић
Индустрија и туризам покретачи привредног раста

Бањалука - Индустријска производња, те саобраћај, трговина и туризам дали су највећи допринос расту бруто домаћег производа (БДП) у Српској у трећем кварталу прошле године, који је у том периоду порастао за 3,8 одсто у односу на исти период 2017. године.

Према подацима Републичког завода за статистику, то је 17. узастопно тромјесечје у којем је забиљежен реалан раст БДП-а.

- Највећи допринос укупном расту БДП-а дале су дјелатности које су биле покретачи раста и у години прије, а то су индустријска производња с учешћем од 19,3 одсто и трговина, саобраћај и туризам с око 16,5 одсто учешћа у БДП-у - навели су из Завода за статистику.

Статистика показује да је бруто додата вриједност реално била већа у области трговине на велико и мало, оправка моторних возила, мотоцикала, саобраћај и складишћење, затим дјелатностима пружања смјештаја, припреме и послуживања хране, те у хотелијерству и угоститељству за 6,8 одсто. Наводе да су привреда, шумарство и риболов забиљежили раст од 5,8 одсто, грађевинарство за 4,5 одсто, док је у секторима вађења руда и камена, прерађивачкој индустрији, производњи електричне енергије и снабдијевању водом за три одсто.

Директор Сектора гранских удружења у Привредној комори РС Перо Ћорић истиче за "Глас Српске" да је највећи допринос расту у области индустријске производње дала производња намјештаја, машина и електричне енергије.

- Растао је и извоз и увоз, а генерално робна размјена за 11 мјесеци лани била је већа за 577 милиона у односу на исти период 2017. године, док је остварен извоз у вриједности већој од три милијарде, што говори о томе да су домаћа предузећа значајно побољшала своју позицију на тржишту, те да и у идућем периоду можемо очекивати значајан раст, под условом да не буде неких непредвиђених оптерећења - рекао је Ћорић. Он каже да се у овој години очекује значајно растерећење привреде, што би требало довести до повећања плата, а затим и јавне потрошње и укупних прихода.

- То је позитиван точак који треба да се заврти како би привреда кренула узлазном путањом. Морамо ојачати реални сектор - истакао је Ћорић.

Статистика показује да је у првом кварталу прошле године БДП порастао за 3,3 одсто, а у другом за 3,6 одсто у односу на исте периоде у 2017. години.

Јавни приходи

Перо Ћорић је истакао да је за сваку похвалу и наплата јавних прихода, која је лани повећана за скоро 100 милиона.

- То показује да је привреда у благој фази опоравка, а и да је повећана финансијска дисциплина - рекао је Ћорић.

*Раст БДП-а у трећем тромјесечју 2018. у односу на исти период 2017. у региону

2,8% Хрватска

3,0% ФБиХ

3,0% Македонија

3,8% Србија

4,8% Словенија

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана