Industrija RS porasla 7,2 odsto

Željka Kokot
Industrija RS porasla 7,2 odsto

Banjaluka - Industrijska proizvodnja u RS nastavila je sa rastom, a u prvih devet mjeseci ove godine on je iznosio 7,2 odsto u odnosu na isti prošlogodišnji period.

Cijelu godinu industrija je u uzlaznoj putanji, a najveći rast ostvaren je na kraju prvog kvartala kada je na godišnjem nivou iznosio 7,5 odsto. Blagi pad u drugom kvartalu smanjio je stopu rasta industrijske proizvodnje na kraju prvog polugodišta, ali je ona, ipak, nadmašila učinak iz istog prošlogodišnjeg perioda za šest odsto. Treći kvartal donio je novo ubrzanje pa je učinak industrijske proizvodnje u prvih devet mjeseci ove godine porastao 7,2 odsto u odnosu na isti lanjski period.

Podaci Republičkog zavoda za statistiku pokazuju da je u prvih devet mjeseci najbolji učinak imao sektor proizvodnje i snabdijevanja električnom energijom, gasom i parom i klimatizacije, koji je povećao proizvodnju za 21,4 odsto. Tome je doprinijela i Termoelektrana "Stanari" koja je prije nekoliko mjeseci počela sa punom proizvodnjom i dodatno uvećala proizvodnju električne energije RS.

Prerađivačka industrija je ostvarila rast od 3,9 odsto, koji je ostao u rasponu između tri i šest odsto karakterističnom od početka godine. Iako je svaki rast dobar, privrednici i ekonomisti ističu da bi prerađivači kao motor industrije morali uhvatiti značajniji zamah kako bi bruto domaći proizvod rastao bržim tempom. Sektor vađenja ruda i kamena u prvih devet mjeseci smanjio je učinak za 1,7 odsto.

Potpredsjednik Privredne komore RS Mihajlo Vidić kaže da je rast industrijske proizvodnje pozitivan, ali i dalje imamo problem neravnomjerne sektorske razvijenosti.

- Rast prerađivačke industrije je još nedovoljan. Napredak je primjetan jer su ranije stope rasta u ovom sektoru bile još niže. Sve u svemu, ovo je dobar pokazatelj da je naša privreda na dobrom kolosijeku - kaže Vidić.

U poslovnoj zajednici ističu da je nemoguće očekivati značajniji rast industrijske proizvodnje, a posebno prerađivačkog sektora, bez realizacije mjera ekonomske politike za koje se Privredna komora RS zalaže godinama.

- Potrebno je dodatno smanjenje poreskih opterećenja, koje će stvoriti uslove za otvaranje radnih mjesta. Neophodno je i revidiranje parafiskalnih nameta. Manje opterećena privreda je konkurentnija i na domaćem i na stranom tržištu - kazao je Vidić, izrazivši očekivanje da će Vlada RS izaći u susret njihovim zahtjevima i ugraditi ih u ekonomsku politiku za narednu godinu.

Zaposleni

U industriji je na kraju septembra radilo 0,8 odsto više radnika nego u istom periodu prošle godine.

Prerađivačka industrija povećala je broj zaposlenih za jedan, a sektor vađenja ruda i kamena za 0,6 odsto. Pad broja zaposlenih od 0,3 odsto zabilježen je u oblasti proizvodnje i snabdijevanja električnom energijom, gasom i parom i klimatizaciji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana